Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-06

Experten: "De är bra utdelningsaktier"

wysiwyg_image

Hur påverkar räntehöjningar börsen? Vilka typer av aktier ger bra utdelning? Vad är bästa sättet att placera en större summa pengar? Dessa frågor, och många, många fler, besvarar marknadsbevakningschef, tillika sparexpert, Claes Folkmar i Aktiespararnas senaste chatt!

Karl_Axel Å:  Hej! Har Aktier som tagits bort från börsen och inte går att få bort från kontot. MYCAB Internatonal SDB och System Kapital. Har dom något värde?

Folkmar: Hej! Jag har lite svårt att svara på detta, men sannolikt är värdet mycket lågt. mvh

Rolf: Vad anser du om preferensaktier om vi får en räntehöjning ?

Folkmar: Hej Rolf! Naturligtvis vore det inte bra för preferensaktierna om vi får en rejäl räntehöjning. Detta skulle sänka kurserna då aktiernas attraktionskraft minskar. mvh

Joel: Hej! Jag funderar på att köpa preferensaktier, vad är riskerna. Vilken skall jag välja?

Folkmar: Hej! Den stora risken i prefrensaktierna ligger i stigande räntor, men även att bolagen kan lösa in aktierna till en i förväg fastställd kurs. Det gäller att hålla koll på detta så du inte köper till "fel" kurs och sedan blir inlöst till en lägre kurs. 
De som är bra och populära är bland annat Akelius, Hemfosa och Corem. mvh

Hasse: Har ni något förslag på bra utdelningsaktier?

Folkmar: Hej! Det finns många aktier som ger god direktavkastning, till exempel Tele 2, Swedbank, Nordea, fastighetsbolaget Diös, bilia, HM, byggbolagen mfl. mvh

Lena: Hej! Kan Aktiespararna företräda mig på en bolagstämma utan att jag är medlem?

Folkmar: Hej! Ja det kan vi. Du kan skicka en fullmakt till oss om du vill bli företrädd på någon/några stämmor. mvh

joakim: Hej! jag fick ett arv på 50 tusen kronor. Jag är 46 år hur skall jag placera pengarna?

Folkmar: Hej! En svår fråga, och jag tolkar den som om du är "nybörjare" i ditt sparande. Vår rekomendation blir att antingen köpa en bred och kanske global aktiefond eller något eller några av stockholmsbörsens investmentbolag som ger en god riskspridning. mvh

Ny medlem: Hej! Har ganska mycket pengar på mina sparkonton. Det ger väldigt lite. Många säger att börsen gått upp för mycket, har den det? Kan jag få bättre avkastning på mina pengar ändå på något annat sätt?

Folkmar: Hej! Sparkonton, även hos nischaktörerna, ger ju väldigt låg ränta. Du kan köpa olika typer av räntebevis som antingen ger en fast ränta eller en ränta som är kopplad till exempelvis stibor. Dessa ger lite bättre avkastning på dina pengar än sparkontot, men också lite högre risk.

andreas: Hej! Nu när skatten på ISK skall höjas ska man fundera på att byta sparform till vanlig depå istället? mvh

Folkmar: Hej! Nej du bör inte avsluta din ISK. Visserligen kommer du betala lite mer i skatt nästa år, men sparformen är fortsatt gynnsam för de flesta sparare. Om däremmot räntorna skulle börja stiga kraftigt bör du fundera över om du skall byta sparform. Schablonintäkten beräknas ju utifrån statslåneräntan som bestämms i november för beskattningen under nästkommande år. 
mvh

Jan: Hej! Flera bolag har börjat dela ut flera gånger per år. Hur skall man beräkna direktavkastningen i sådana fall?

Folkmar: Hej! Du beräknar direktavkastningen precis som vanligt, men du måste naturligtvis slå ihop de olika utdelningarna under året och sedan ställa dom i relation till aktiekursen. 
mvh

Bosse: Hej! Jag har haft en bra utveckling på min aktieportfölj. Tycker kanske att aktier gått lite väl starkt. Har ni någon uppfattning om börsens utveckling? Bör jag minska riskerna.

Folkmar: Hej! Grattis till en bra utveckling. Visserligen har börsen gått starkt i flera år, men så länge räntorna förblir låga är aktier att föredra. Detta är en svår fråga, och i slutändan är det bara du som kan avgöra hur mycket risk du känner att du kan klara av.

Sofie, uddevalla: Hej! Har fått två barn på kort tid och har tänkt starta något sparande åt dom. Har ni några råd och tips om var jag skall spara och hur jag skall tänka.

Folkmar: Hej! Först och främst skall du tänka långsiktigt, vilket betyder att du bör ta ganska hög risk i sparandet till dina barn. Det betyder att du/ni bör välja aktier och aktiefonder. Aktier har historiskt gett betydligt bättre avkastning än flertalet investeringsalternativ. Du bör också välja en bra sparform till dina barn, och då är ett investeringssparkonto, ISK, att rekomendera. 
mvh

Eva H, Eskilstuna: Hej! Jag sparar i flera olika fonder, ni har tidigare kritiserat fondbolag för att dom har falska fonder. Vad menas med det?

Folkmar: Hej! För att en fond skall anses vara aktiv, dvs att den har möjlighet att slå sitt index, anser många att den måste ha en aktiv risk på 4. Det beyder förenklat att fonden har möjlighet att slå sitt index (eller förlora mot sitt index) med 4 procentenheter. 
Fonden måste också ha en aktiv andel på minst 40 procent. Det betyder att fondens innehav måste avvika från indexbolagen med 40 procent. Detta kan uppnås genom att fonden är "överviktad" i vissa bolag och underviktade i andra, eller att fonden äger bolag som inte ingår i det index som fonden jämför sig med.

Anders, falun: Hej! Har nyligen blivit medlem för att komma igång med mitt sparande. Har ni några tankar om hur man skall tänka om man vill börja spara på börsen. mvh

Folkmar: Hej! En bra fråga du ställer, men ganska svår att svara på. Vi trycker mycket på riskspridning och då kan till exempel breda aktiefonder (som placerar till exempel globalt). Det kan också vara bra att börja med att köpa några av de större investmentbolagen på Stockholmsbörsen, till exempel Investor eller industrivärden. Båda har många fina svenska innehav och du får genom dessa en bra spridning i olika sektorer. 
mvh

evas: hur kan jag teckna mej till den nya aktie ni skriver om senast nr;sid 7 Royalty Flow. senare kommer till Nasdaq börsen USA.

Folkmar: Hej Eva! Det finns ännu inga uppgifter om när aktien kommer att noteras. Så håll utkik i tidningen, vi kommer följa upp Royalty Flow längre fram. 
mvh

Lars: Hej, vilket är det mest skatteförmånliga sättet att spara på, samt det sämsta?

Folkmar: Hej Lars! Det mest förmånliga är normalt sett att spara via ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring. Visserligen har regeringen föreslagit en höjning av det påslag till statslåneräntan (som ligger till grund för beräkningen av schablonintäkten som sedan beskattas till 30 procent). Om du har möjlighet är så kallad "löneväxling" ett ännu bättre alternativ om du befinner dig i "rätt" inkomstnivå. Detta eftersom beskattningen är lägre i pensionsförsäkring. 
Det sämsta alternativet (lite beroende på vilken utveckling du har på ditt spararande) är troligen en traditionell aktie- och fonddepå. 
mvh

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.