Aktiespararna

Experten: Fortsatt uppsida på aktiemarknaden

Av Jessika Bouveng
28 juni 20242 min lästid
Johan Larsson, chefsstrateg hos Nordea.
Nordea väljer att behålla sin övervikt i aktier. Det skriver Johan Larsson, chefsstrateg hos Nordea, i en uppdaterad marknadskommentar.

Globala aktier fortsätter att utvecklas positivt och det som lyft de amerikanska marknaderna under juni månad är framförallt techbolagen. Johan Larsson skriver samtidigt att de sektorer som presterat bäst är de som sett de största resultatförbättringarna under året.

”Värderingen av globala aktier ligger något över det historiska snittet, men detta beror främst på den högre värderingen av amerikanska techbolag. Den höga värderingen i USA går dock att försvara med en högre lönsamhet och med en förväntat högre tillväxt”, skriver Johan Larsson i den uppdaterade marknadskommentaren.

Behåller övervikt i aktier

Nordea väljer att behålla sin övervikt i aktier så länge de positiva utsikterna håller i sig och de anser att förutsättningarna för aktier relativt obligationer ser bra ut.

"Utvecklingen har varit positiv och trots att det fortfarande finns risker tror vi samtidigt att det finns ytterligare uppsida och behåller vår rekommendation att ligga överviktad aktier", skriver han.

Ansträngt sentiment

Det finns dock som vanligt en del risker.

Johan Larsson skriver vidare att sentimentet återigen anses som ansträngt samtidigt som allokeringen till aktiemarknaden ökat.

”Att de allra flesta ser ljust på framtiden är givetvis positivt, men det ansträngda sentimentet och den aggressiva positioneringen utgör samtidigt en risk i händelse av att nyhetsflödet plötsligt skulle överraska negativt”, skriver strategen.

Framöver ser Nordea en utveckling där mycket pekar i rätt riktning och banken förväntar sig att både den ekonomiska tillväxten och vinsttillväxten blir mer jämnt fördelad över såväl regioner som sektorer.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsanalyser

Dela med dig