Aktiespararna

Experten: Fyra småbolag att köpa nu - och hålla i flera år

Av Eric Emanuelsson
11 maj 20237 min lästid
Jon Hyltner är fondförvaltare på Enter fonder.Foto: Foto: Shutterstock och pressbild.
Flera av småbolagen har inte följt med i den börsuppgången som skett under 2023. Jon Hyltner, förvaltare för Enter småbolagsfond, anser nu att det råder köpläge i flera pärlor – som det bara är att hugga och låta ligga och växa i portföljen år efter år. ”Är man långsiktig finns det väldigt bra möjlighet nu”, säger han.

Jon Hyltner är fondförvaltare för Enter småbolagsfond.

Fonden har levererat en avkastning på över 60% de senaste tre åren men på ett års sikt är resultatet minus nästan 3%.

Anledningen är att småbolagen har haft det tufft på börsen sedan oroligheterna startade under 2022 och riskviljan försvann hos många.

Men klart är att under ett tio års perspektiv har de mindre bolagen generellt gått bättre än de större på börsen – så när marknaden väl vänder och riskviljan kommer tillbaka finns det chans till en rejäl uppstuds i segmentet.

”Det är bara en tidsfråga”, säger Jon Hyltner.

Han berättar att han tycker att flera småbolag har levererat bra under första kvartalet 2023 men inte fått betalt för sina resultat, något som gör att det just nu går att hitta väldigt fina bolag till en attraktiv värdering.

Hyltner fokuserar på bolag som har bevisat att de kan leverera en större vinsttillväxt än börsen i stort, men som inte har en för dyr värdering.

"Värderingen är för låg"

Hans första köpkandidat är därför bolaget Sdiptech.

”Bolaget har en kraftigt högre vinsttillväxt än börsen i stort om man tittar historiskt. Man har också haft en bra utveckling organiskt och förvärvat flera nischade bolag inom infrastruktur.”

Hyltner säger att han gillar affärsmodellen och tror att den kan pågå framgångsrikt i minst tio år till.

”Sdiptech har haft en hög värdering men nu är den tillbaka på en nivå där jag tycker att värderingen är för låg givet tillväxtpotentialen. Småbolagsindex handlas runt 18 gånger vinsten om man tittar ett år framåt, och där omkring ligger Sdiptech också.”

En anledning till att bolaget värderas lägre är för att den organiska tillväxten har varit lite knackig under det senaste året. Framför allt beror det på att några av de förvärv som man gjort har haft lite motvind. En annan faktor som oroar marknaden är att skuldsättningen är åt det högre hållet.

”Vad det gäller skuldsättningen så är jag inte orolig. Sdiptechs kassaflöden har varit väldigt bra och jag räknar med att de kommer fortsätta vara det. Motvinden för de här förvärven som gått lite knackigt ser också ut att vända. Allt detta sammantaget borde stödja en högre värdering av bolaget”

Sdiptech gick väldigt bra efter bolagets Q1-rapport i början på maj, och aktien är upp cirka 15% på en vecka.

Men enligt Hyltner finns det mycket kvar att hämta i aktien.

New Wave har väldigt intressant långsiktig potential

Ett annat bolag där Hyltner tycker att det råder köpläge är New Wave.

Bolaget har haft det jobbigt sedan Q4-rapporten i början på året, då vd:n Torsten Jansson varnade för att marginalerna kan komma att pressas i de kommande kvartalen.

Men när väl Q1-rapporten damp ner under våren visade den på bra siffror och aktien har repat sig något den senaste månaden.

Hyltner tycker dock att värderingen är väldigt låg.

”Bolaget handlas runt 10 gånger vinsten, trots att vinsttillväxten har varit väldigt stark och trenden i det senaste kvartalet likaså. Resultatet låg långt över analytikernas prognoser”.

Han säger att den lägre värderingen delvis beror på marknadens oro för bolagets balansräkning, framför allt för att lagret är högt och att kassaflödet inte har hängt med.

”Men här räknar jag med att det blir en förbättring. Jag tror att försäljningen som man nu får under Q2 lär leda till bra kassaflöden och det kan bli en trigger för aktien”, säger fondförvaltaren och fortsätter:

”New Wave har jätteintressant långsiktig potential, men det syns inte i värderingen. Tittar man tre till fem år framåt finns det chans till att få väldigt bra avkastning på pengarna”.

Stora chancer att ta marknadsandelar i Sverige

Ett tredje bolag med köpläge är det finska Musti Group.

Bolaget noterades under våren 2020 och säljer mestadels djurfoder och tillbehör. Man har en stark marknad i Finland men håller på att växa i Norge och i Sverige. I det senare äger man bland annat kedjan Arken Zoo.

”Värderingen blev lite hög under corona, men nu har den kommit ned och ligger på 20 gånger vinsten för nästa år – något som jag tycker är motiverat”, säger Hyltner.

Han berättar att verksamheten är ocyklisk och att trenden visar att människor vill ta hand mer och mer om sina djur.

”Så de har en väldigt okänslig kundgrupp samtidigt som de har bra möjligheter att ta större marknadsandelar i Sverige och Norge”.

I det korta perspektivet upplever bolaget lite av en marginalpress, då man öppnat flera nya butiker på kort tid.

”Det tar ungefär ett år för en butik att bli lönsam, men nu när man har delar av den här expansionen bakom sig räknar jag med att vi löpande kommer att få se en högre rörelsemarginal under de kommande kvartalen, samtidigt som försäljningen borde öka i takt med att nya butiker får bättre försäljning. Detta kommer leda till bättre vinsttillväxt”.

Bolaget som lär fortsätta växa rejält

Det fjärde och sista köptipset från Jon Hyltner är Instalco.

Bolaget noterades på börsen under sommaren 2017 och tog verkligen fart under 2020 och aktien nådde en topp-notering under hösten 2021, på nästan 95 kronor.

Efter det gick det utför och i dag kostar en aktie cirka 56 kronor. Bolaget har dock gått väldigt starkt på börsen i år och är upp cirka 42%. Aktien tog också ett rejält skutt efter Q1-rapporten som kom in starkt i början på maj.

”Instalco är ett förvärvsintensivt bolag och de bolag man köper har i stort sett väldigt bra kassaflöden. Instalco har också bäst lönsamhet i branschen, och det tror jag beror på att man har en modell där man låter bolagen man förvärvar fortsätta sitt arbete på den lokala marknaden med mycket självstyre”.

Efter ett jobbigt 2022 och en bra början på 2023 tror Hyltner att Instalco kommer fortsätta att växa och aktien likaså.

”Man har haft problem med att priset på råmaterial har ökat, men det har börjat komma ned igen nu. Så jag tror vi kommer få se en förbättrad lönsamhet de kommande kvartalen. Sen ska vi komma ihåg att Instalco fortsätter vara aktiva med förvärv, vilket talar för vinsttillväxten och likaså aktien”.

Fotnot: Alla aktier som Jon Hyltner tipsar om finns också med i hans fond, Enter Småbolagsfond.

Aktietips

Dela med dig