Aktiespararna

Experten hyllar Lindquists aktieägande: ”Superpiloten som bekräftar regeln”

Av David Flatbacke-Karlsson
20 juni 20183 min lästid

Gerteric Lindquist äger aktier värda över 2 miljarder kronor i Nibe.
Nu belönas vd:n med riktigt stort beröm av en ledande expert på insiderhandel.
– Han är superpiloten som bekräftar regeln, säger Erik Lidén.

Gerteric Lindqvist äger 6 877 898 A-aktier och 16 290 011 B-aktier, motsvarande 4,6 procent av kapitalet och 8,25 procent av rösterna i bolaget, visar Insiderfonders kartläggning.

– Jag brukar säga att en börs-vd minst bör ha ett ägande motsvarande en årslön före skatt. Gert­eric Lindquists ägande enbart av B-aktier motsvarar smått ofattbara 280 årslöner, säger Erik Lidén, inves­teringsansvarig på Insiderfonder och styrelseledamot i Aktiespararna.

Gerteric Lindquist har varit vd för Nibe sedan 1988 och var en av flera anställda som, tillsammans med två externa investare, köpte Backer Elektro-Värme AB och Nibe-verken AB 1989 och bildade Nibe Industrier AB. 1997 noterades Nibe på Stockholmsbörsen och fyra år senare kom Melker Schörling in som storägare.

Värdet på bara B-aktierna uppgår till cirka 1,5 miljard kronor. Gerteric Lindquist gjorde sitt senaste köp i företrädesemissionen 2016 då han införskaffade sig 859 478 A-aktier och 2 036 251 B-aktier.

– Det är en form av långsiktighet. Det är givet för mig att sätta mig i samma båt som aktieägarna och det innebär en form av säkerhet. De ska inte behöva ta en risk för vd:s skull. Genom att ha egna pengar i aktier i bolaget tar jag inte onödiga risker med andras pengar. säger Gerteric Lindquist i en lång intervju med Aktiespararen. (https://old.aktiespararna.se/nyheter/langsiktighet-vard-miljarder-enorm-gladje)

LÄS OCKSÅ: Långsiktighet värd miljarder: "Enorm glädje" (https://old.aktiespararna.se/nyheter/langsiktighet-vard-miljarder-enorm-gladje)

Samtidigt är 66-årige Gerteric Lindquist en av de ”sämst” betalda vd:arna på Stockholmsbörsens storbolagslista. 2017 uppgick årslönen till 5,3 miljoner kronor.

– Lindquist är superpiloten som bekräftar huvudregeln att en vd med stora egna ekonomiska insatser i bolaget är en garant för att det arbete som bedrivs är till gagn för aktieägarna, säger Erik Lidén.

Nibes aktie har stigit med 12 000 procent, inklusive utdelningar, i värde i en årstakt av 39 procent sedan noteringen på börsen. Börsen har klättrat 223 procent i en årstakt av 8 procent under samma period, enligt Erik Lidén.

– Det han och de övriga anställda har åstadkommit under 30 år med utgångspunkt från småländska Markaryd är ett strålande föredöme för det svenska företagandet.

Gerteric Lindquist är glad över hur hans investering har vuxit i värde, men betonar också att det gäller att kunna satsa för att bibehålla momentum och skapa ännu större värden.

– Det är ett måste att våga ta en viss risk för att kunna utvecklas. Jag vill dela med mig av den balanserade modellen, att jag själv äger många aktier, till de övriga aktieägarna, säger han.

Dela med dig