Du är här

2018-02-27

Experten: "Kvar i konvalescensen – men värd att behålla"

wysiwyg_image

Denna analys framgår ur Aktiespararen nummer 1 2018 och publicerades före Getinges bokslut kommunicerades den 30 januari.

Getinge ställer torpet i ordning men börsen vill se mer drag under galoscherna. Aktien brådskar inte att köpa men är värd att behålla.

Dotterbolaget Arjo knoppades av den 7 december. För varje aktie i Getinge erhölls en Arjo som handlas till 25 kronor. Åtgärden är huvudförklaringen till Getinges trista kursutveckling under det senaste året. Men utförslöpan har varat längre än så. Vinsten per aktie föll såväl 2015 som 2016.

Fjolåret präglades av rapportbesvikelser. Vid halvårsrapporten aviseradesen nyemission för att stärka balansräkningen med 4 miljarder kronor. Därtill gjordes en ytterligare avsättning på 0,5 miljarder kronor med anledning av ett förlikningsavtal med den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA från 2015 gällande bättre kvalitetsledning. En smärre plump var beskedet att en kartellutredning pågår i Brasilien.

Getinge är nu på sluttampen av ett omstruktureringsarbete som också innefattat en ny organisation, flera personalbyten på ledningsnivå och ändrade strategiska prioriteringar bland annat innefattande ökade satsningar på produktutveckling. Det ska bli bättre ordning.

Försäljningen, som krympt, ska gradvis börja växa organiskt igen med 2-4 procent och i linje med marknadstillväxten från 2018. En förbättrad orderingång i höstas talar för att utsagan infrias. Tillsammans med stabilare och successivt högre marginaler ska en årlig tillväxt i vinst per aktie överstigande 10 procent möjliggöras. Det låter bra. Frågan är om det räcker för att göra aktien köpvärd? Bokslutet, innehållande det säsongsmässigt viktiga fjärde kvartalet, presenteras den 30 januari. Då vet vi bättre.

Räknat på prognoser handlas aktien med ett p/e-tal på 26 för 2017, men det var ett förlorat år resultatmässigt till följd av stora omstruktureringskostnader varför nyckeltalet inte är relevant. Med försiktig optimism inför 2018 ökar vinsten per aktie radikalt och p/e-talet stannar på 16. Det är i linje med börsgenomsnittet. Företagsvärdet (börsvärdet plus nettoskuld om 13 miljarder kronor) på 45 miljarder kronor ger en multipel på 16 gånger rörelseresultatet, vilket är något högt. Justerar vi rörelseresultatet för fortsatta men måttliga omstruktureringskostnader, och för avskrivningar på förvärvsrelaterade tillgångar, blir multipeln 13, vilket är något lågt men rimligt. Arjo, vars produkter vänder sig till äldrevården och rörelsehindrade, har snarlika marknadsutsikter och något sämre lönsamhet än Getinge.

Med en nettoskuld på 4,4 miljarder kronor är företagsvärdet 11 miljarder kronor vilket är knappt 13 gånger en prognos för det justerade rörelseresultatet 2018. P/e-talet är 15. Aktierna frestar inte men är värda att behålla.

Författare Dag Rolander

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.