Aktiespararna

Experten: Lukten av börspanik skrämmer Trump

Av Redaktionen
25 oktober 20183 min lästid

Börsutvecklingen och sin egen framgång som president går hand i hand för Donald Trump. När kurserna faller tungt kan han inte bara se på, utan måste ta till handlingskraft, skriver Anders Elgemyr.

Aktiemarknaden fick en ordentlig smocka på onsdagen och S&P 500 föll hela 3,1 procent. Därmed är hela årets vinst utraderad. Det börjar lukta panik och röstläget i massmedia blir allt mer uppskruvat. Det är först när det börjar lukta blod som den här typen av nedgångar kan vändas i sin motsats. För president Donald Trump är tajmingen olycklig. Han sätter närmast likhetstecken mellan börsen och sin egen framgång. Nu när mellanvalet i USA den 6 november behöver Trump medvind från börsen, inte motvind.

Grafen ovan visar hur Feds stödköp skapat en kraftig uppgång på börsen som är större än den normala börsrytmen (svart). Den röda linjer visar hur mycket börsen gått upp ovanpå detta, främst på grund av skattestimulanserna i USA.

Räkna med att Trump just i denna stund funderar på hur han ska kunna vända börsutvecklingen! Från mycket översålda nivåer behövs inte mycket för att få en kraftig positiv reaktion. Tekniskt sett börjar dock charten trasas sönder så frågan är om vi inte kommit in i en längre fallande marknad? Svaret på den frågan vet vi dock inte förrän vi sett den tekniska rekylen uppåt. Lägre bottnar och lägre toppar indikerar fortsatt nedgång.

S&P 500 har brutit igenom alla stöd i veckografen och det framstår som fritt fall ner till 2508 där Fibonacci 38,2 möter upp. Men det är extremt sällsynt att fallen blir så stora direkt utan även om indexet ska ner hela vägen dit, så kommer det att ske i minst tre vågor om det följer det normala börsmönstret. En sådan nedgång skulle halvera den uppgång som kan tillskrivas Donald Trumps era. En nedgång till Fibonacci 61,8 skulle radera i stort sett hela uppgången.

Det är först när räntorna börjar falla ner som vi kan se en mer naturlig stabilisering i marknaden.

I Europa börjar räntorna falla, vilket kan ge nytt syre till börsen. I USA syns också en liten nedgång, men ännu så länge för liten för att kunna påverka börsen.

Teknikbolag med FAANG-bolagen i spetsen leder nedgången. Apple har stått emot förhållandevis väl:

Endera håller denna stödlinje, vilket kan ge en positiv signal för hela börsen. Eller så faller den och utlöser en komplicerad huvudskuldraformation. Apple har rapport den första november.

Marknaden är helt fokuserad på nedgången i sig och bryr sig inte alls om rapportfloden. Det är tekniskt som styr, intill världens ledare blir så nervösa att de börjar diskutera stöd.

För Donald Trump tickar klockan. Det räcker inte att skylla nedgången på Fed eller på kineserna. Trump måste snart leverera någonting positivt. Stimulanser tar för lång tid men Trump har levererat skattereformer på ett A4 förut. Ett genombrott i handelskriget skulle till exempel ge effekt.

Det pågår en rapportflod och det finns gott om makrosiffror att grotta ner sig i. Asien fortsätter ner med USA. Själva håller vi ögonen på graferna och Donald Trumps twitterkonto.

Anders Elgemyr

Dela med dig