Aktiespararna

Experten: Mycket talar för att lyxaktierna fortsätter upp

Av Cristofer Andersson
2 mars 20234 min lästid
Cristofer Andersson är analytiker på Aktiespararna. .
Aktiespararnas analytiker går igenom de tre stora lyxbolagen - och spår en utveckling för 2023.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Sedan framför allt människan gick från att vara nomad till bofast har lusten och jakten på lyx varit ständigt närvarande. För vissa är lyx något mer att visa upp, medan det för andra är kvalitet som såväl håller som smakar gott – något de vill ha för främst sig själva och inte nödvändigtvis visa upp. Oavsett varför kunder konsumerar lyxprodukter är slutsatserna desamma – lyxbolagen, som grupp, utvecklas väl och detta är egentligen inget förvånande. Varför och hur det står till med lyxjättar såsom franska LVMH, Hermés och Kering ska jag nu reda ut.

Det största lyxbolaget, konglomeratet LVMH, redovisade sitt senaste kvartal och därmed helår 2022 i slutet av januari. I rapporten framkom att såväl omsättning som fritt kassaflöde och vinst ökade under 2022. Beträffande både brutto- och rörelsemarginalerna har de hållits på nivåer på eller kring ATH. I den höginflatoriska tillika räntekänsliga omvärld som råder är det en imponerande prestation.

Det segment som visar störst tillväxt och där efterfrågan fortsätter vara hög är ”fashion & leather”, där några av märkena i produktportföljen är bland annat Louis Vuitton, Christian Dior och Celine.

Framöver ser bolaget att inflationen kommer vara viktigt, men att den är kontrollerbar då koncernen inte har problem att skjuta vidare sina ökade kostnader till slutkund. Utöver inflationen omnämns Kina och dess marknad. Regionen och landet är en nyckelfaktor för fortsatt tillväxt. Asien i allmänhet, men Kina i synnerhet är en återkommande geografi även hos franska Hermés och Kering – två lyxbolag som även de är beroende av Kina för att kunna fortsätta sin relativt kraftiga tillväxt. Det är här den snabbaste och kraftigaste tillväxten varit de senaste åren och även spås fortsätta så vara.

Hermés – en god två medan Kering möter motstånd

Hos Hermés ökade omsättningen, vinsten och det fria kassaflödet. Vidare nådde såväl brutto- som rörelsemarginalen rekordnivåer. Att omsättningen kommer öka framgent och att marginalerna kan bibehållas stärks av den kraftiga efterfrågan, vilket ordförande Axel Dumas tydligt kommunicerar i rapporten. Bland annat berättar ordföranden att Hermés öppna tre(!) nya fabriker för att möta kundernas köpbegär. ”We are facing high demand, and we have a product that is very handcrafted”.

Något sämre, om än att de presterade stabilt, var Kerings räkenskapsår 2022. Till skillnad från LVMH och Hermés tappade de lite på sin rörelsemarginal, om än att det mer är att betrakta som sekventiellt under bolagets fjärde kvartal än till helår. Ytterligare har försäljningen varit lite blandad, där det främsta och viktigaste märket Gucci inte har levt upp till kundernas och bolagets förväntningar. Bolaget kommunicerar att man ämnar åtgärda detta, bland annat via att chefsdesignern Alessandro Michele ersatts av Sabato De Sarno.

Stabilt och positiva framtidsutsikter

Samtliga av bolagen har mycket fina finanser, erfarna ledningar, stabila kassaflöden och produkter som är tidlösa. Den ständigt växande höginkomstklassen, likväl den över tid växande medel/högmedelklassen borgar för att efterfrågan på lyxjättarnas produkter inte bara är intakt, utan också växande. En sådan sak som att Hermés har tagit bort väntelistorna och istället ber alla kunder att ”hålla utkik” vittnar om den kraftiga önskan efter kvalitets- och lyxprodukter.

Samtliga av de tre diskuterade bolagen är positiva i sina vyer för 2023, om än att de såklart betonar att vi ännu enbart är i 2023 års början samt oväntade händelser kan inträffa. Kan Kina fortsätta öppnas och kan den växande medelklassen fortsätta expandera i landet samtidigt som medelklassen i västländerna inte drabbas än hårdare av inflation och räntekostnader borgar mycket för att 2023 kommer bli ytterligare ett bra år för LVMH, Hermés och Kering.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Aktieanalyser

Dela med dig