Aktiespararna

Strategen: Nordiska aktier har mer att ge

Av Elin Hanspers
17 januari 20243 min lästid
Söderberg & Partners tror på en stark börs även framåt.Foto: Shutterstock
Söderberg & Partners har en positiv marknadssyn för 2024 och kvarstår med sin övervikt mot nordiska aktier.

Den starka börsutvecklingen i slutet på 2023 ökar risken för kortsiktig turbulens och eventuella börsnedgångar, skriver Söderberg & Partners i sin portföljstrategi. Investerarnas sentiment har också varit på nivåer som indikerar extrem girighet. Därför behåller Söderberg & Partners sin neutrala allokering för globala aktier.

”I vår globala aktieportfölj gör vi däremot en del förändringar. Vi tror fortsatt att tillväxtaktier har bättre förutsättningar än värdeaktier under 2024 på grund av marknadens förväntningar om lägre räntenivåer. Räntor har stigit något under inledningen av året, vilket vi tror kommer att reversera under året”, skriver Marcus Tengvall, ansvarig för Taktisk Allokering på Söderberg och Partners.

I den globala aktieportföljen lyfts kommunikationstjänster till övervikt från neutral och kraftförsörjning till neutral från undervikt. Samtidigt sänks både bank & finans och dagligvaror till undervikt från neutral.

Söderberg & Partners behåller även sin övervikt i USA.

”För att exponera vår globala aktieportfölj mot tillväxtorienterade bolag har vi en övervikt mot sektorerna IT- och Kommunikationstjänster. Naturligt har vi då en övervikt mot USA där IT-sektorn till exempel utgör 28% av S&P 500 index, vilket kan jämföras med enbart 6% i Europa, en region som vi underviktar. Det är även i USA vi finner teknikjättarna, ”The Magnificent Seven” (Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta, Nvidia och Tesla)”, skriver Marcus Tengvall.

Potential för återhämtning för nordiska aktier

Även vad gäller nordiska aktier behålls övervikten. Marcus Tengvall noterar att Stockholmsbörsen var en av de stora förlorarna när styrräntorna höjdes kraftigt och att det är rimligt att anta en omvänd marknadsrörelse när centralbankerna väntas gå åt andra hållet. Trots den kraftiga börsuppgången under senhösten 2023 är värderingen, sett till bolagens börsvärde relativt deras vinster fortfarande förhållningsvis attraktiv, menar han och lägger till att detta parat med en stark vinsttillväxt bland bolagen gör att Stockholmsbörsens förutsättningar ser fortsatt bra ut.

”Sammantaget gör starka kvartalsrapporter, lägre inflation, och lägre räntor att vi rekommenderar en övervikt mot Nordiska aktier. Generellt brukar Stockholmsbörsen gå bra när risktagandet ökar, vilket vi tror blir fallet i år”, skriver han.

Marknadsanalyser

Dela med dig