Aktiespararna

Experten om chefskaoset i byggjätten: ”Något står inte rätt till”

Av David Flatbacke-Karlsson
17 januari 20184 min lästid

Efter senaste vinstvarningen står det klart att flera toppchefer får lämna Skanska.
Att mer än halva koncernledningen har försvunnit på kort tid gör Aktiespararnas expert frågande.
– Det är något som inte står rätt till, säger Claes Folkmar, chef för marknadsbevakningen.

Vinstvarningen, som väntas belasta 2017 års rörelseresultat med 1,1 miljarder kronor, har fått Skanska att rasa på Stockholmsbörsen.

Verksamheten ska struktureras om och omkring 3 000 personer blir av med sina jobb.

Men allra mest ögonhöjande är beskedet att fyra toppchefer får lämna bolaget – vars koncernledning nu har totalförändrats på kort tid.

Det var alldeles nyligen som Anders Danielsson ersatte Johan Karlström och tillträdde på vd-posten i Skanska. Han har inte fått någon enkel start på sitt uppdrag.

På onsdagsmorgonen meddelade byggbolaget en tung nedskrivning, på över 1 miljard kronor, samt att ett varsel av 3 000 personer ska ge kostnadsbesparingar om 1 miljard kronor per år.

Något som stack ut desto mer var beskedet om att fyra absoluta nyckelchefer får lämna sina positioner i Skanska. På mindre än ett år har nu sju av tio personer i koncernledningen slutat.

– Personal- och etikchefen (Veronica Rörsgård och Christel Åkerman) lär ju inte ha speciellt mycket att göra med att bolagets lönsamhet försvagas, vilket tyder på att något inte står rätt till i högsta ledningen, säger Claes Folkmar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning.

Finanschefen Peter Wallin och Pierre Olofsson, ansvarig för verksamheten i Norden, tackar också för sig. Det var heller inte länge sedan Johan Karlström, vd, Mats Williamsson, vice vd med ansvar för verksamheten i Östeuropa, och Richard Cavallaro lämnade. Claes Folkmar menar att det är av största vikt att Skanska förklarar vad utvecklingen beror på.

– Styrelsen med ordförande (Hans) Biörck i spetsen har ett stort ansvar att förtydliga vad de många avhoppen bottnar i.

”Svag kostnadskontroll”

Vinstvarningen beror till stora delar på problemen med verksamheterna i Polen och Tjeckien. Nu kommer Skanska, utöver att göra sig av med folk och se över hur arbetet sköts i länderna, även att omprioritera sin affär i både USA och Storbritannien.

– Det (vinstvarningen) indikerar svag kostnadskontroll från koncernledningens sida, säger Claes Folkmar.

Kommer Skanska att lyckas med sin strukturförändring?

– Svårt att svara på, men det verkar som bolaget nu fokuserar på att få bort underpresterande tillgångar. Det lär ta tid.

Kan vara bra att vänta

Skanskas aktie är ned omkring 6 procent vid 15.30-tiden på eftermiddagen och handlas i nuläget för omkring 162 kronor. Sett över det senaste året har kursen backat cirka 18 procent.

Claes Folkmar lyfter fram att aktien, trots att den kan verka vara mer aptitlig värderingsmässigt, inte behöver vara något fynd.

– Aktien börjar visserligen se ganska billig ut, men i det korta perspektivet finns det få positiva saker att fokusera på. Avvakta med att köpa aktien, är marknadsbevakningschefens råd.

FAKTA

Här är nya namnen i Skanskas koncernledning

  • Magnus Persson – finanschef.
  • Caroline Fellenius-Omnell – vice vd och chefsjurist.
  • Richard Kennedy – vice vd som får basa över Skanskas byggverksamheter i USA samt infrastrukturutveckling.
  • Claes Larsson – vice vd som får ansvara för kommersiell fastighetsutveckling globalt, bostadsutveckling i Europa och BoKlok.
  • Kirsti Mettäla – vice vd och personaldirektör.
  • Paul Hewins – efterträdare till Richard Kennedy som vd för USA Building.
  • Magnus Persson – vd för Skanska Polen som tar över från Piotr Janiszewski.

Alla förändringar i ledningen, minus Magnus Persson som blir finanschef först den 2 februari, sker på dagen.

Källa: SvD Näringsliv.

Dela med dig