Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-01-11

Experten: Så här ska du agera när börsen skakar

wysiwyg_image

Ränteoro präglar börshumöret

Inledningen på det nya börsåret har minst sagt varit skakig. Börsen är ner 5 procent men bland tillväxtbolagen och fastighetsbolagen är fallet klart mer tilltaget.

Anledningen till oron är i grunden den amerikanska centralbankens indikation om att räntan sannolikt kommer att höjas snabbare än vad de flesta tidigare trott, på grund av den höga inflationen och starka arbetsmarknaden.

Därför har vi ställt tre frågor till Aktiespararnas analytiker Robert Andersson kring hur man ska tänka på börsen just nu. 

Robert, vad tror du om börsåret 2022?

- Jag tror att året kommer att bjuda på flertalet svängningar både på upp och nedsidan. Det finns många anledningar till oro: nya nedstängningar, marknadsräntor som stiger i kombination med historiskt sett mycket höga värderingar. Å andra sidan kvarstår dock en stark tillväxt och hög lönsamhet för många bolag.

Hur bör man som privatinvesterare agera just nu?

- I grunden tror jag mycket starkt på att våga vara långsiktig, även i stökiga tider. Med det sagt så tror jag också att det kan vara ett bra tillfälle att se över portföljen just nu. Under många år har småbolag med tillväxtinriktning drivit börsen, det vore därför naturligt att en hel del privatinvesterare överviktat sig mot denna riskfaktor.

Han fortsätter:

- Nu när räntorna möjligen börjar stiga så är det inte säkert att samma bolag kommer överprestera börsen framgent. Därför tror jag det kan vara sunt att betrakta sin portfölj med nya ögon och utvärdera sin riskspridning. Den som endast äger tillväxtbolag med mycket höga multiplar kan exempelvis komplettera sin portfölj med något värdebolag med lägre multiplar.

Vad stänger börsen på 2022?

- Det finns få saker som har visat sig vara svårare än att prognostisera börsutvecklingen på så kort tid som ett år. Det enda man kan veta säkert om börsen under det kommande året är att den antingen stiger, står still eller faller.

Han avslutar:

Just eftersom börsen är så volatil så tycker jag man bör försöka se den större bilden av börsen och fundera på om man tror att börsen står högre eller lägre om 5-10 år. På den frågan blir mitt svar ett tydligt, ja. 

Författare Redaktionen