Aktiespararna

Experten: Så hittar du börsens riktiga vinnaraktier

Av Jessika Bouveng
18 juni 20243 min lästid
Henrietta Theorell, förvaltare av Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige, går igenom sin metod för att hitta aktier som avkastar 1 000 % på tio år.

Att hitta en ”tenbagger” är en dröm för många investerare - det innebär att du hittat en aktie som ger tio gånger pengarna genom en sammanlagd 1 000-procentig avkastning på tio år. För ett bolag att bli en “tenbagger” behöver det avkasta 25,3% årligen i genomsnitt under en tioårig period.

Henrietta Theorell har för Unga Aktiesparare berättat hur hon går tillväga för att hitta dessa.

”Först och främst handlar det om att hitta bolag som verkar i marknader som har bra framtidsutsikter. De ska ha verksamheter som inte binder så mycket kapital och bra förutsättningar för att ha en hög räntabilitet på eget kapital. Det är en förutsättning för att kunna växa kraftigt. Sedan behöver jag ha förtroende för företagsledningen. Eftersom det finns i 28 miljarder i fonden köper jag jättepositioner som jag blir sittandes med i många år. Då måste jag kunna känna mig trygg med att de gör rätt saker i ledningen”, säger hon.

Exempel på bolag som klarar samtliga kriterier ovan nämner hon vara Lagercrantz, Addtech och Lifco.

Nyckeltal att hålla utkik efter

Henrietta Theorell nämner också ett viktigt nyckeltal för att hitta potentiella tenbaggers - nämligen “tillväxt i finansiell balans”. Detta tas fram genom att dela årets vinst efter skatt med bolagets eget kapital. Sedan kan bolaget välja att dela ut hela resultatet eller delar av det. Skulle bolaget inte alls dela ut går det att expandera med samma storlek i eget kapital utan att ta på sig några nya skulder.

”Rikta in dig på att hitta bolag som har minst 20 procent i avkastning på eget kapital och som har det inom räckhåll att ta sig upp mot 25 procent. Det är en grov sorteringsregel. Om bolagen inte har minst 20 procent i avkastning på eget kapital är 1 000-procentig avkastning inte inom räckhåll”, säger hon.

Inom en del sektorer är det betydligt svårare att hitta 1000-procentare.

”Det finns inte enda svensk teleoperatör på listan. De har dålig avkastning på eget kapital”.

16 “tenbaggers” på Stockholmsbörsen

Fortnox

Invisio

Mycronic

Note
Biotage

Arctic Paper

Cellavision
Sectra

Addnode

Beijer Ref

HMS Networks

Bure

Lagercrantz

Addtech

Troax

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Media och analyshus

Dela med dig