Aktiespararna

Experten: Så kommer börsen gå nu - det kan orsaka rally NordeaAktier

Av Eric Emanuelsson
31 oktober 20225 min lästid
Nordea säger i sin senaste marknadssyn att det är fortsatta oroliga tider på börsmarknaden och att investerarkollektivet som helhet i dagsläget har rekordlåg exponering mot aktier och där andelen kassa är historiskt hög.

Samtidigt är börsen inne i en positiv trend de senaste veckorna och Nordea anser att motvinden har mojnat lite.

Enligt banken kommer vi nu gå in i en lugnare räntehöjningsperiod, där tiden med flera aggressiva höjningar i rad troligtvis ligger bakom oss.

Banken förutspår att Fed höjer räntan med 75 punkter på onsdag, något som också är inprisat i marknaden.

Men frågan är vad Jerome Powell kommer säga på presskonferensen efteråt.

”Att döma av Feds interna diskussioner så börjar de nu diskutera om det finns en risk att de tar i för mycket. De har lyft fram att effekten av räntehöjningarna kommer med viss eftersläpning, så man utreder nu effekten av de tidigare höjningarna, innan man går vidare”, säger Johan Larsson, chefsanalytiker på Nordea.

I samband med sommarens räntehöjning så gav Powell signaler som marknaden tolkade som att Fed skulle dra ned på tempot vad det gällde kommande höjningar, något som fick börsen att gå in i ett rally och öka rejält under de kommande veckorna.

”Det misstaget tror jag inte att de gör om. De vill inte att ekonomin ska få mer medvind just nu, så jag tror inte de kommer slå an en positivare ton”, säger Johan Larsson.

Inga nya bottennivåer i år

Historiskt sett så presterar börsen bättre från november till april.

Nu kommer vi från en väldigt dålig september, och en bra oktober, så frågan är vad som händer under de kommande två månaderna av 2022?

Johan Larsson tror inte att vi kommer att få se samma bottennivåer som september under resten av året.

”Om man tittar på historien så kan man vara försiktigt positiv till börsen under resten av året. Själv tror jag mer på att rörelsen kommer gå i sidled från dagens nivåer”.

Johan Larsson tror i stället att vi kommer se nya bottennivåer under 2023, men han har ingen prognos för när det kommer ske.

Det kommer att handla om en enda sak: Recession eller inte.

”Det ser ut som att det blir svårt att undvika en recession i Europa, men tittar man på USA så har utvecklingen där fortsatt att överraska åt det positiva hållet. Så får vi en recession i USA, vilket vi inte tror är givet, behöver den inte bli så allvarlig och utdragen. Men när recessionen eventuellt slår till, både vad gäller Europa och USA, vågar jag inte spekulera i”.

Det kan orsaka ett nytt börsrally

Enligt Johan Larsson är mycket av framtida orosmoln inprisade i marknaden, och med dagens pessimistiska syn från investerare, så kan första tecknen på att en vändning är på gång, orsaka att börsen går upp rejält väldigt snabbt, ett så kallat rally.

”Kommer det tecken på att inflationen börjar falla tillbaka, så tar det bort pressen på centralbankerna att fortsätta höja räntan i det här aggressiva tempot. Säg också att hushållsekonomin fortsätter vara god och håller uppe efterfrågan, och bolagens vinster håller i sig, då lär vi få ett scenario där börsen reagerar väldigt positivt”.

Flera tunga institutionella investerare sitter just nu med rekordlåg exponering mot aktier och väldigt hög kassa.

Om då tecken kommer på en vändning, borde det bli en ”väldig fart” på dessa investerare som vill köpa in sig i uppgången, enligt Johan Larsson.

Något som i sin tur kommer få börsen att gå uppåt.

Samtidigt visar siffror att privatsparare fortsätter hänga i på börsen och inte har sålt sina aktier och fonder.

Många experter är av uppfattningen att den här marknaden inte kommer hitta en varaktig botten förrän privatsparare har fått nog av raset och säljer sina innehav.

”Vi har fortfarande positiva nettoinflöden till börsen i år, och det sticker ut om man tittar historiskt på liknande börsras. Då finns det naturligtvis en risk att vi når en punkt, där vanliga sparare känner att de inte orkar mer och säljer av sina innehav. Och blir det sådana utflöden finns det risk för ytterligare nedsida”, säger Johan Larsson.

Så ska du agera som småsparare

Chefsanalytikern säger att börsen kan svänga mycket under de kommande månaderna och att det inte är ovanligt att vi får ”kraftiga rallys i fallande marknader”.

”Att ha lite kassa för att utnyttja de här svängarna, det är aldrig fel. Så att sälja av lite för att ta hem vinst när börsen svänger uppåt, för att sedan ta nya tag när börsen går ner igen, så kan man absolut göra. Det är så stora förvaltare agerar”, säger Johan Larsson.

Nordeas råd till småsparare är dock att man ska vara långsiktig och inte försöka tajma in en botten eller en topp.

För det kan inte ens experterna göra.

”Man ska komma ihåg att börsen alltid går före och den tenderar att vända innan makrodatan gör det och innan vinstestimaten bottnar ur. Så när man väl får tecken på att vinsterna och makrodatan vänder, kommer med hög sannolikhet börsen redan gått före”, säger Johan Larsson och fortsätter:

”Så för alla de som sitter och väntar på köptillfället och börsbotten, kom då ihåg när det väl blir synlig så har börsen redan vänt.”

AktietipsIntervjuer

Dela med dig