Aktiespararna

Experten sågar Fingerprint: ”Ren katastrof”

Av David Flatbacke-Karlsson
25 januari 20183 min lästid
Fingerprint Cards stora vinstvarning får aktien att rasa över 20 procent. Nu räknar biometribolaget med att göra förlust – och nära halva personalstyrkan får lämna. Aktiespararnas marknadsbevakningschef är inte nådig i sin kritik. – En ren katastrof, säger Claes Folkmar.

Omtalade Fingerprint Cards fortsätter att göra marknaden besviken.

Bolagets senaste nedjustering, som innehåller ett ordentligt sparpaket, får en redan pressad aktiekurs att fortsätta sjunka som en blytung sten.

Aktiespararens expert utesluter inte att det går att vända på skutan – men är tydlig med att rejäla förbättringar krävs för att styra kursen rätt.

Uppmärksammade småspararfavoriten Fingerprint Cards har gjort sina många aktieägare, omkring 60 000 stycken uppger Dagens Industri (https://www.di.se/nyheter/sparekonomen-snittagaren-har-forlorat-120000-kronor-pa-fingerprint/) som hänvisar till uppgifter från Avanza, oerhört ledsna på sistone.

Sedan december 2015 är kursen ned cirka 90 procent. Genomsnittlige ägaren har förlorat cirka 120 000 kronor på sitt innehav i Fingerprint, enligt Avanzas beräkning.

Torsdagens kraftiga vinstvarning, den senaste i raden av många, har fått aktien att rasa på nytt. Ett tag var kursen ned nära 30 procent. Men sedan har den återhämtat sig en aning. Vid 16-tiden har aktien backat omkring 22 procent.

– Det här är ytterligare en förtroendesänkare, om nu bolaget och dess ledning hade något förtroende kvar sedan tidigare. En ren katastrof helt enkelt, säger Claes Folkmar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning.

Tunga besked

Biometribolaget meddelar att en rörelseförlust om -40,1 miljoner kronor är att vänta i det fjärde kvartalet. Försäljningen ska ha minskat med 62 procent. Från 1,6 miljarder till 615 miljoner kronor. Bruttomarginalen uppges falla från 44 till nu förväntade 21 procent, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Fingerprint ska även sjösätta ett stort besparingsprogram. 360 miljoner kronor är tänkt att sparas. Allra främst genom att 187 tjänster kommer att försvinna. I det tredje kvartalet hade Fingerprint lite över 400 anställda.

Claes Folkmar är tydlig med att omstruktureringarna sker i helt rätt tid. Men menar också att förändringarna kan få stora konsekvenser.

– Det är ju helt nödvändigt att de genomför åtgärderna, men dessa kan samtidigt skada utvecklingssidan.

”Verkar tyda på att den inte håller”

Aktiespararnas marknadsbevakningschef betonar att Fingerprints uppförsbacke är brant.

– Det som sker verkar ju tyda på att affärsmodellen inte håller. Möjligen kan de banta sig till bättre lönsamhet.

Fingerprints aktie handlas nu för cirka 13 kronor. Men det är viktigt att inte låta sig luras av att kursen kan se billig ut, menar Claes Folkmar.

– Köp inte, är hans råd till sparare.


Dela med dig