Aktiespararna

Experten satt med 30% kassa - här är aktierna han har köpt

Av Eric Emanuelsson
23 november 20224 min lästid
Johan Thorén driver Strand småbolagsfond.
För några månader sedan satt fonden med 30% kassa. Sedan dess har de köpt flera aktier och är nu nere på 18% kassa. Och förvaltaren tänker fortsätta köpa – här är hans toppval inför 2023.

Småbolagen har haft det tufft under 2022, vilket också syns i Strand småbolagsfond. Fonden är back drygt 30% i år, men har repat sig senaste månaden och är då plus drygt 11%.

”Jag är inte nöjd med utvecklingen, men det kunde ha gått sämre. Det viktiga är att man inte tappar ännu mer, och där har vi varit väldigt försiktiga och balanserat med mer kassa. Med facit i hand borde vi nog dragit ner aktievikten mycket tidigare”, säger Johan Thorén och fortsätter:

”Men jag har varit med så länge, att jag vet hur snabbt det kan gå i småbolagsbranschen när det väl vänder uppåt. Så jag är inte orolig över att ha tappat 30%, för det kan man ganska snabbt ta igen”.

Småbolagsfonden har som mest haft 30% kassa under året. Men sedan en tid tillbaka har de börjat köpa aktier igen.

Bland annat har Johan Thorén köpt tillbaka Lindab och Mekonomen, två bolag som tidigare funnits i portföljens innehav.

”Det är ett bolag som vi tycker mycket om och som vi nu gärna köper tillbaka på den här nivån”, säger Thorén.

Lindab är back drygt 50% i år. Thorén berättar att man sålde bolaget när kursen låg på runt 180 kronor aktien, och köpte tillbaka den när aktien kostade 130 kronor.

Vad det gäller Mekonomen så anser Thorén att det nu är ett bra läge att gå in i bolaget.

”De ligger helt rätt. Bilparken har blivit äldre i Sverige och nybilsförsäljningen minskar. Det gjorde den redan innan ränteexplosionen och det lär fortsätta. Jag skulle säga att Mekonomen gynnas av att folk håller hårdare i sina pengar och inte köper nya bilar, utan servar den bilen man redan har i stället”.

Ett nytt innehav som Johan Thorén har tagit in är Storytel. Ett bolag som han följ med nyfikenhet under en väldigt lång tid.

Aktien har slaktats på börsen i år, och är minus drygt 70%

”Jag förstod kanske inte värderingen när den var som allra högst, men sen har vi följt störtdykningen på börsen och de problemen som bolaget har. Men vi anser att den nya vd:n har helt rätt inställning och att det nu gäller att fokusera på lönsamhet”, säger Johan Thorén och fortsätter:

”Sen har det funnits en oro för bolagets balansräkning och både vi och marknaden har väntat på en nyemission. Nu kom Storytel med en stark kvartalsrapport och man har även genomfört en riktad nyemission, som kommer ta bort problemet med skuldsättningen. Allt detta gör Storytel till ett mycket mer intressant case”.

Ett fjärde bolag som fonden tagit in, om än ett väldigt litet innehav, är en aktie som Johan Thorén beskriver som en ”högriskkrydda”.

Det handlar om läkeforskningsbolaget Guard Therapeutics.

”Det är inte ofta vi investerar i den sektorn. Men vi tycker att bolaget ser mycket intressant ut”.

Två av fondens största innehav sedan tidigare är Beijer Ref och Evolution. Två bolag där Johan Thorén ser bra med uppsida i under kommande åren.

Beijer Ref är bara minus drygt 8% i år, och är plus drygt 26% de senaste tre månaderna.

Men Johan Thorén tycker inte att tåget har gått för småsparare.

”Ledningen gör allting rätt och bolaget kommer fortsätta växa. Det är bara att kolla på de krav som har kommit nu på flera av Beijer Refs kunder. De kommer behöva modernisera sina kylanläggningar och då är Beijer Ref en vinnare på det”.

Evolution är en aktie som Strand småbolagsfond köpte väldigt tidigt, när en aktie bara kostade 30 kronor. I dag har bolaget vuxit och blivit en gigant och en aktie kostar nu 1020 kronor.

Storleken på företaget i dag, gör att Strand småbolagsfond inte får köpa mer aktier i Evolution, men de har fortfarande kvar ett innehav. Även om de sålt av delar i flera omgångar genom åren.

”Det är ett fantastiskt bolag som fortsätter överraska oss positivt. Vi prickade verkligen rätt där. Men vi har varit tvungna att sälja flera gånger, så att inte innehavet blir för stort i portföljen”, säger Johan Thorén.

Dela med dig