Aktiespararna

Experten ser fyndläge i aktien: "Ett av börsens mest köpvärda"

20 april 20237 min lästid
Fredrik Warg, globalchef för rådgivande kapitalförvaltning på SEB. Foto: Shutterstock och pressbild. .
Fredrik Warg ser superköpläge i tre aktier: "Kursen halverad - kan bli den stora vinnaren".

En dipp efter vårens utdelningssäsong – men börsen kommer stå högre vid årsskiftet än i dag.

Det säger Fredrik Warg, globalchef för rådgivande kapitalförvaltning på SEB.

Samtidigt ser han köpläge i flera aktier som lär gå starkt de kommande tolv månaderna.

”EQT kan vara det bolag som blir den stora börsvinnaren”, säger han.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Börsen är återigen inne i en stark trend efter att ha repat sig ifrån bank-oron som kom i mars.

Historiskt sett går vi dock snart in i en svagare period, och Fredrik Warg spår att Stockholmsbörsen ska ner cirka 3–4 procent efter det att utdelningarna har kommit.

”Men då ska man inte vara orolig, utan tvärtom se det som ett köptillfälle. Det är helt normalt att börsen faller lite efter vårens utdelningar”, säger han.

Han konstaterar att marknaden sedan november förra året har ägnat sig åt så kallat positivt tolkningsföreträde.

Börsen har helt enkelt inte lyssnat på de negativa nyheterna, utan sugit åt sig allt det positiva. Och då främst blickat framåt och tittat på när inflationen kan tänkas toppa och vad som sker när räntorna börjar gå ned.

”Som det är nu så räknar marknaden med att vi kommer få se räntesänkningar och rejält fallande inflation i slutet på 2023, början på 2024. Man räknar också med starkare konjunktur och att bolagen kommer börja växa 2024. Allt detta har gjort att börsen har gått väldigt starkt nu under det första kvartalet”.

Börsen lär stå högre vid årsskiftet än i dag

Fredrik Warg tycker dock att kortsiktigt har uppgången varit lite för stor, givet de utmaningarna vi står inför.

Det är därför han spår ett litet tapp de kommande månaderna, men tror att vi kan få en uppstuds igen efter sommaren.

”Får vi rätt i våra bedömningar om räntan och inflationen, så tror jag att slutet på 2023 och nästa år kan bjuda på en väldigt fin börsresa. Börsen lär stå högre vid årsskiftet än vad den gör i dag”, säger han.

Warg konstaterar samtidigt att globala fondförvaltare fortfarande är defensiva i sina portföljer och har neutral till låg vikt i aktier.

”Det är ett enormt kapital som ska in på aktiemarknaden när dessa aktörer bedömer att det är läge att äga mer aktier – och det i sig lär trycka upp börsen ytterligare”, säger han.

Warg höjer dock ett varningens finger. Om det är så att bedömarna har fel, och det visar sig att inflationen biter sig i och räntesänkningarna dröjer, då är det väldigt viktigt att man som sparare omprövar sina beslut.

”Det absolut viktigaste att ha koll på nu är inflationen, räntan och arbetslösheten. Det är viktigare än någonsin skulle jag säga – för det här kommer styra börsen helt och hållet de kommande månaderna”.

"Ett av börsens mest köpvärda bolag"

Vilka aktier ska man äga i ett sådant här klimat då?

Fredrik Warg ser en solklar köpkandidat i riskkapitalbolaget EQT.

”Ett av börsens mest köpvärda bolag. Aktiekursen har mer än halverats sedan toppen och det här är ett bolag som har lönsamhet och en mycket hög tillväxt framöver. När väl konjunkturen vänder så kan EQT vara det bolag som blir den stora börsvinnaren de kommande 6–18 månaderna”.

Fredrik Warg säger att EQT har ett av Europas främsta investerarnätverk och värderingen känns väldigt attraktiv i nuläget.

”Det är helt naturligt att värderingen på ett riskkapitalbolag ifrågasätts i svårare tider. Men fallet är extremt, och när riskviljan kommer tillbaka lär värderingen skjutas upp för då tittar marknaden mer på tillväxten. Så bolaget borde kunna rida på den vågen som kommer när läget på marknaden förbättras”.

Solklar kandidat i portföljen

Den andra aktien beskriver Fredrik Warg som en ”solklar kandidat i portföljen” – nämligen Handelsbanken.

Aktien föll ganska rejält efter Q1-rapporten och fortsatte sedan ner när bank-oron kom. I dag har aktien repat sig något och A-aktien kostar drygt 94 kronor – vilket ändå är långt ifrån vad den kostade tidigare under 2023.

”Bankerna är den sektorn som just nu materialiserar och är mest lönsamma från räntehöjningarna. Så Handelsbanken är för mig både en kortsiktig och en långsiktig kandidat, givet den resa aktien haft på börsen de senaste månaderna”.

Han förklarar att Handelsbanken har en väldigt hög direktavkastning, något som lär locka många som gillar utdelningar. Samtidigt spår han att kreditförlusterna inte kommer bli stora och även att bankerna kommer kunna rida på en kommande vändning i konjunkturen.

Hexagon går mot en spännande framtid

En tredje köpkandidat är Hexagon, som historiskt haft en väldigt bra tillväxt och genomfört flera lyckade förvärv.

Warg tycker inte att aktien riktigt har följt med i den uppgång som varit på börsen och anser därmed att det är köpläge.

”Hexagon är en vinnare på flera trender, dels automatiseringen, dels elektrifieringen. Bolaget är kort sagt inblandade i hela den här industritransformationen som pågår, så det kommer hända väldigt mycket för dem och de har en väldigt intressant framtid”.

Warg konstaterar att bolaget är cykliskt, vilket gör att när vi har en konjunkturuppgång borde Hexagon gå starkt. Samtidigt gynnas bolaget också av att Kinas ekonomi håller på att öppna upp.

Allt detta gör att Fredrik Warg tror på bolaget både ur ett kortsiktigt och ett långsiktigt perspektiv.

”Sedan har bolaget pressats av att vd:n Ola Rollén slutade och att det blev ett nytt styre. Och det är klart att när man haft en sådan stark ledare under många år, då är det naturligt att det blir en större oro i investerarledet när han slutar. Men jag tror att den nya ledningen kommer att lyckas och då kommer även aktien gå upp".

Fredrik Warg bedömer även att det finns utrymme för fler förvärv för Hexagon, vilket kommer öka tillväxten för bolaget.

En aktie för den som vill ha lägre risk

Ett sista köptips är Investor.

Den rekommendationen riktar sig till alla som vill äga enskilda aktier, men till en lägre risk.

”Det går inte att ifrågasätta den aktien. Avkastningen historiskt är imponerande och man har en otroligt diversifierad portfölj med bara kvalitetsbolag. De har också en väldigt stark balansräkning vilket gör att det finns utrymme för att göra fler affärer i det marknadsklimatet som råder just nu. Och Investor brukar vara skarpa i konjunktursvängningar med just detta”, säger Fredrik Warg.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

LÄS MER: Korta portföljen: Vi säljer jätten inför rapport

LÄS MER: Avvakta med aktien - uppsidan är begränsad nu

Dela med dig