Aktiespararna

Experten varnar för sättning på 10 procent: ”Händer snart”

Av David Flatbacke-Karlsson
3 april 20182 min lästid
Alldeles för höga värderingar och stigande räntor kan sätta käppar i hjulet för utvecklingen på börsen. – Jag ser en korrektion redan om ett par veckor, säger David Marsh, vd på ekonomiska tankesmedjan OMFIF, till CNBC.

2018 har inletts skakigt sett ur ett aktiemarknadsperspektiv.

Turbulensen är långtifrån över.

I stället är ytterligare kraftiga fall att vänta på börsen, menar ansedde ekonomen.

David Marsh, vd och grundare av ekonomiska tankekedjan OMFIF (Official Monetary and Financial Institutions Forum), är ordentligt kritiskt inställd till börsens framtid.

– Jag är ledsen över att behöva säga att jag tror att vi kommer att få se en ny större korrektion inom kort. Den kan inträffa redan om ett par veckor eller om ett par månader, säger han till CNBC. (https://www.cnbc.com/2018/04/03/stocks-could-soon-see-another-10-percent-correction-analyst-warns.html)

Det gör bilden negativ

Britten David Marsh, som är känd för sina finansiella kunskaper och har gjort sig ett namn som skribent och krönikor, ser höga värderingar och stigande räntor i USA som två faktorer som väntas ligga bakom raset.

– Men jag tror även att en stor del av oron kommer att komma från Europa, understryker han.

Han anser att det stökiga valet i Italien, där både euroskeptiska och antietablisemangspartier ser ut att få spela en stor roll i regeringsbildningen, kommer att göra europeiska obligationer mer attraktiva för investerare.

Den frostigare relationen mellan USA och Kina, som i värsta fall kan lägga grunden för ett handelskrig, är en annan sak som får David Marsh att tro att det kan vara slut på det roliga på börsen, uppger CNBC.

Fall på marknaderna

Ledande index i både Asien och USA backade markant på måndagen. Både Dow Jones, Nasdaqs kompositindex och S&P 500 tappade omkring 2 procent på andra sidan Atlanten. Nedgången leddes av pressade teknikaktier.

Vid 15-tiden på tisdagen är även såväl Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index som storbolagsindex OMXS30 ned över 1 procent.


Dela med dig