Aktiespararna

Expertens bästa sparråd: "Måste göra det smart"

Av Redaktionen
29 november 20179 min lästid

Hur går det att få mer pengar över till aktieinvesteringar? Vad är viktigast att titta på när det handlar om att satsa på ett visst bolag? Vilken framtid går H&M till mötes? På vilka sätt är det bäst att skydda portföljen mot en börsnedgång? Dessa frågor, och många, många fler, besvarar Unga Aktiesparares vd Tove Zander i Aktiespararnas senaste medlemschatt! (https://old.aktiespararna.se/chattrum)

Classe: Hur ser du på H&M? Kommer H&M i kapp digitalt?

Tove Zander: Tjena Classe, personligen är H&M ingen favorit. Tycker varumärket var spretigt redan innan det öppnade sitt senaste koncept, ”Arket”. För många olika koncept och produkter inom samma tak. Tydligen kan man även fika och köpa blommor på H&M numera. Sen förstår jag också svårigheten i att driva och utveckla en onlinehandel som fungerar världen över när länder ser så olika ut. Tror det kan bli kämpigt att komma ikapp. Men det är en smaksak och var och en måste göra sin egen analys!

Willy: Jag gillar Tankar med Tove - och vill verkligen komma igång med mitt sparande. Trots att jag tjänar ok och äter matlåda är det inte mycket pengar som är kvar i slutet av månaden? Vad gör jag för fel?

Tove Zander: Hej Willy, roligt att du uppskattar det vi på Unga Aktiesparare gör för att höja sparglädjen :) Skriv upp alla dina utgifter du haft senaste månaden och titta sen på vad du gjort som går att ta bort från utgiftssidan. Kanske har du många oplanerade matinköp? Då kan storhandling vara ett alternativ. Kanske åker du bil till ett ställe dit du hade kunnat cykla? Var kreativ i ditt sätt att tänka kring att spara in på saker och gör mer kostnadsmedvetna val så kommer du att få mer över till ditt sparande :)

Annie: Vad är det för detaljer som du letar efter i bolag som du investerar i? Vilken typ av aktier skulle du aldrig investera i?

Tove Zander: Hej Annie, jag följer alltid Unga Aktiesparares 5 gyllene regler:
1. Spara i det du förstår.
2. Håll dig informerad
3. Spara regelbundet.
4- Spara långsiktigt (minst 10 år).
5. Sprid dina risker (5-6 branscher i 10-15 olika aktier).

Sen tycker jag människorna bakom ett bolag är viktiga. Vilka är dem, vad har de gjort/lyckats med innan? Har de kunskaper med sig in i styrelsen som kan vara värdefulla för att fortsätta utveckla bolaget?

Skulle ha svårt att äga bolag som har produkter eller tjänster jag inte kan stå bakom till 100 procent. Varför skulle jag genom mitt aktieägande vilja stötta den typen?!

LO: Vad är för- och nackdelar med att spara i fonder jämfört med aktier? Jag tycker aktier känns lite mer riskabelt.

Tove Zander: Hej igen LO, tycker alltid man ska utgå ifrån sig själv när man investerar sina pengar. Ställ dig frågorna, vad ska du ha pengarna till, när behöver du pengarna och hur mycket risk är du villig att ta med dina pengar för en möjlighet till en högre avkastning. Tror aktier många gånger kan kännas som att det innebär mer risk än fonder även om det inte alltid behöver vara så. Man ska bara se till att ha rätt inställning till sitt aktiesparande, där är Unga Aktiesparares 5 gyllene regler jättebra:
1. Spara i det du förstår.
2. Håll dig informerad.
3. Spara regelbundet.
4- Spara långsiktigt (minst 10 år).
5. Sprid dina risker (5-6 branscher i 10-15 olika aktier).

Charlotta: Vad fick dig att bli intresserad av aktier och ekonomi?

Tove Zander: Alltid gillat känslan av att lyckas spara ihop pengar, som att tävla emot sig själv och varje månad blir man belönad av känslan att ha lyckats. Blev uppfostrad till att man behövde spara om man ville ha något. Sen att det blev aktier är jag Unga Aktiesparare evigt tacksam för, det är via dem jag fått all min kunskap och fortfarande lär mig massor. Här finns människor att dela intresset med och som man kan lära sig av. Jag har varit intresserad väldigt länge men vågade ta steget att faktiskt börja med aktier när jag hittade till Unga Aktiesparare :)

Sven: Jag såg på Shareville att du investerat i Mips, som backat rejält sedan i somras. Det känns spännande men riskabelt. Hur tänker du om Mips?

Tove Zander: Tjena Sven, Mips tycker jag är ett jätteintressant bolag som jag gärna har i min portfölj för att följer utvecklingen. Jag får inte ont i magen när bolag i min portfölj under en tid visar sämre siffror, är inte ute efter de snabba klippen. Pernilla Wiberg är en gammal idol sen länge och det är roligt att de valt att ha med henne i styrelsen. Tror att det behövs utvecklas mer säker hjälmteknologi över tid då vi ser att hjälmsporter växer bland fritidsmotionärer. Har man varit med om en ordentlig skidvurpa så vet man, samtidigt ska hjälmen också sitta skönt och vara varm. :)

Edvard: Hej! Det är mycket snack om fastighetsbubbla och risk för ny finanskris. Hur orolig ska jag vara?

Tove Zander: Hej Edvard, personligen är jag inte så orolig. Ska fler förstagångsköpare ha möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden måste prisuppgången svalna av så vi ser mer humana priser. Tror också man måste växla om och bygga fler hyresrätter och billiga bostadsrätter så studenter och de som precis kommit ut på bostadsmarknaden ges möjlighet att bo till en rimlig peng. Men utbud och efterfrågan styr alltid marknaden. :)

Åsa: Jag har sett att du kritiserat höjningen av ISK-skatten. Men det handlar ju bara om ett par hundralappar för mig. Varför är frågan så viktig?

Tove Zander: Hej Åsa, väldigt befogad fråga som kan tyckas bara vara några 100 lappar för många. Men det är principen och de signaler man sänder ut genom att på 2 år höja skaten på sparande och samtidigt ha kvar incitament för att låna pengar, spara ska alltid vara bättre än att låna. Jag ser det från de ungas perspektiv, är man ung idag och funderar på att börja spara och lära sig mer om hur man som ung kan spara själv ger inte direkt höjningen av sparskatten en puff i rätt riktning. Det är väldigt, väldigt tråkigt, tycker jag! För vi ser att det privata sparandet blir allt viktigare för att som ung få en dräglig tillvaro som pensionär. Spara ska vara kul och du ska känna dig duktig som sparar och tar eget ansvar!

Henrik: Vilket är ditt bästa spartips?

Tove Zander: Hej Henrik, mycket bra fråga! Jag har massor, vissa är roligare än andra. Men att ha en bra koll på sin privatekonomi är A och O, gör en privat budget som du varje månad följer upp, se till att den är hållbar i längden och justera budgeten om du märker att den är ohållbar. Dela upp ditt sparande efter det behov du har, semester, pension etc. Alla ägg ska inte läggas i samma korg. Och kom ihåg att det inte är fult att konsumera. Man måste bara göra det smart och genomtänkt. Impulsköp är aldrig bra!

Thomas Pettersson: Hej Tove, Idag har jag varit på SHB i Norrköping för att villkorsändra vårt bostadslån. Jag står och väger mellan Rörligt alt 3 års bindning. 3-åringen marginellt lägre ränta. Vad tror du om ränteutvecklingen och vad skulle du välja? Bästa Hälsningar Thomas Petterson Norrköping

Tove Zander: Hej Thomas, en väldigt bra fråga som alltid är lika svår att besvara. Det beror helt på vad man tror om ränteläget kommande åren och hur länge du tänkt att äga och bo i din bostad. Historiskt sätt har rörlig ränta alltid varit bäst :)

ÖSK-supportern: Ser du något värde i att köpa fotbolls/idrottsrelaterade aktier? Eller är det något att hålla sig borta ifrån?

Tove Zander: Är det ett bra stabilt bolag som har en bra ledning bakom sig och som kommer fortsätta att utvecklas och ge avkastning på lång sikt (minst 10 år) då tycker jag man kan ha den typen av bolag. Risken med den typen av bolag är kanske att man handlar mer med hjärta än hjärna. Sen kan man också tycka det är roligt att stödja sitt favoritlag genom att äga en del av det men då blir det en annan typ av investering!

Peter: Tove, hur tycker du att man ska diversifiera sin portfölj bäst?

Tove Zander: Vi på Unga Aktiesparare brukar säga 10-15 aktier i 5-6 olika branscher! Gör det inte för komplicerat.:)

Bertil i Malmö: Hallå, Tove! Två frågor: 1. Hur kan jag bäst skydda min portfölj för att klara av en börsnedgång? 2. Har du något favoritbolag på börsen som är hemmahörande i Skåne?

Tove Zander: Hej Bertil, roligt att du ställer den här frågan, jag bodde i Skåne under min studietid.

  1. För att skydda sin portfölj mot en börsnedgång gäller det att ha en bra diversifiering och riskspridning i portföljen, se till att du har 10-15 aktier i 5-6 olika branscher.
  2. Favoritbolag i Skåne har jag inte, tittar inte så mycket på län eller region när jag väljer bolag att ha i portföljen. Men tipsa gärna om bolag i Skåne som du gillar. Alltid roligt att läsa på om nya bolag.

Dela med dig