Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-06

Expertens råd i börsturbulensen: ”Då har du rätt balans”

wysiwyg_image

Peter Malmqvist understryker vikten av att vara tillfreds med strukturen på sitt sparande. Skärmklipp: Dagens Industri.

Donald Trumps senaste handelshot får börserna världen över att rasa och kan förändra spelplanen totalt.
Som sparare är det sunt att se över sin riskprofil i portföljen.
– Går man och funderar om man har lite för mycket aktier bör man sälja en bit, säger Peter Malmqvist, chef för Analysguiden, i Börsmorgon i Dagens Industri.

Starten på 2019 har varit urstarkt sett ur ett börsperspektiv. En av förklaringarna bakom uppgångarna går att hitta i ett mer optimistiskt tonläge och mer konstruktiva diskussioner om ett efterlängtat handelsavtal mellan USA och Kina.

Nu kan Donald Trumps rykande, färska utspel på Twitter ha förändrat förutsättningarna totalt. Presidenten meddelar att han kommer att höja tullarna på varor värda 200 miljarder dollar från 10 till 25 procent – och att han kommer att införa avgifter värda 325 miljarder dollar på varor som importeras tullfritt till USA i dagsläget inom en snar framtid.

Runt om i världen faller aktiemarknaderna blytungt som en följd av en större oro för ett fullskaligt handelskrig. Börserna i Asien är ned flera procent medan Stockholmsbörsen backat nära 2 procent kort efter veckans handelsöppning.

LÄS OCKSÅ: Trump hotar med kraftiga tullhöjningar – triggar ras på Asien-börser

Peter Malmqvist, chef för Analysguiden, är förundrad och orolig över Donald Trumps senaste uttalande.

– Man häpnar, det är obegripligt, säger han i Dagens Industris webb-tv-program Börsmorgon, och fortsätter sedan:

– Frågan är om han vill få till ett avtal eller vinna ett avtal, nu verkar det vara att han vill vinna över Kina och det är väldigt illa. Han agerar på ett sätt som ingen tidigare har upplever. Det skapar en extra enorm risk på aktiemarknaderna och det är det vi ser nu på morgonen.

MISSA INTE: Köpläge i högriskaktie: "Uppsida på 50 procent"

Då är du smart positionerad

Samtliga bolag på OMXS30, listan över de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen, har inlett måndagen på fel sida strecket.

Verkstadssektorn har utvecklats imponerande under första delen av 2019. Nu drabbas flera av småspararfavoriterna inom segmentet av tunga kurssmällar. Peter Malmqvist ser en logik i det.

– Det såg vi också under fjärde kvartalet, verkstadsaktierna hade gått jättebra under 2018 och de fick också mest stryk i fjärde kvartalet när allting rasade. Så det är ganska rimligt att verkstadsaktierna får en snyting ytterligare i förhållande till index i dag.

SE ÄVEN: Rekar: Sälj dagligvarujätten

Peter Malmqvist anser att det är viktigt att känna sig bekväm med hur sin sparportfölj är konstruerad när det blåser volatilitetsvindar på börsen.

– Rent generellt, går man och funderar om man har lite för mycket aktier bör man sälja en bit av det där, jag brukar säga 20 procent. Om man över huvud taget inte funderar på sina placeringar förrän just nu har man troligtvis rätt balans och kan låta det här vara, säger han i Börsmorgon.

YTTERLIGARE LÄSNING: Börsveckan: Här finns aktiefynden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.