Du är här

2017-08-09

Expertens tio råd som kan ge dig börslycka

wysiwyg_image

Framgång på aktiemarknaden kan bli verklighet för alla.
Här är proffsets tips som kan göra en sparare rik.

Alla människor vill tjäna stora pengar på sina investeringar.

Och det behöver absolut inte vara svårt att bli lyckosam på börsen.

Tio saker kan göra din resa som aktiesparare till en trevlig färd.

Viktigt att bestämma sig

Stig Mikalsen, en ansedd expert, är fullt medveten om alla investerares ambition – att bli rik på sina satsningar i aktier. Norrmannen har skrivit boken ”Aksjer och aksjehandel”, har en kandidatexamen från Oslo universitet och har arbetat med aktiehandel i både Norge, Sverige och USA.

Stig Mikalsen har bjudit sajten dinapengar.no på tio tips som kan göra en sparare framgångsrik. Råden återges av SvD Näringsliv. Först och främst är han tydlig med att det är viktigt att bestämma sig gällande sin placeringsstrategi. Hur ska du lägga upp din taktik? Om du inte är en särskilt aktiv typ är det väldigt sunt att investera dina pengar i lågt värderade värdebolag.

Som mer aktiv, motiverad och intresserad aktietrader får du större möjligheter genom att handla oftare. Stig Mikalsen menar att en vaken trader förmodligen kan ta många positioner som mynnar ut i mindre vinster. Ett annat alternativ är att rikta in sig på tillväxtaktier – vilka investeraren räknar med ska stiga i värde snabbt. Dessa innehav ska endast vara en del av portföljen under en kortare tid, enligt honom.

LÄS MER: Fem sätt som kan göra dig till miljardär

Konkreta tips

Här är Stig Mikalsens tio råd som kan göra alla till framgångsrika aktiesparare.

  • 1. Bekanta dig med en nätmäklare

Stig Mikalsen är klar över att det betyder mycket att handla aktierna på eget bevåg. Han tycker att det är klokt att öppna ett konto hos en nätmäklare. Avanza och Nordnet är två namn på sådana i Sverige.

  • 2. Lär dig av höjdarna

Det är aldrig fel att kolla in vad proffsen har i sina portföljer. Flera ekonomitidningar har egna sådana som redovisas öppet online eller i pappersutgåvan. Aktiespararens kortsiktiga portfölj är ett exempel. Stig Mikaelsen tycker också att det är en god idé att ha sex–tio aktier i en portfölj. Någon gång ibland är det sunt att justera om bland innehaven. Varför inte behålla aktierna i några veckor alternativt några månader? Var noga med att bortse från alla andra aktietips än de som finns i den aktuella portföljen som du följer.

  • 3. Teknisk analys som verktyg

Stig Mikalsen rekommenderar sparare att använda sig av analysformen för att hitta bra aktier, att både kunna köpa och sälja i rätt läge och pricka in bra trender.

  • 4. Stå över

Låt bli aktier som är inne i en svacka kursmässigt och har en tristare utveckling. Stig Mikalsen råder sparare att köpa aktier på uppgång och som erbjuder en köpsignal.

  • 5. Låt vinnarna stanna

Har dina bolag stigit i värde? Behåll dem i sådana fall i portföljen. Stig Mikalsen vet att det är en svår utmaning psykologiskt, men är tydlig med att det är väldigt viktigt att låta aktierna få vara kvar. Möjligheterna att få glädjas av stora vinster blir då större. Även en fullständig nybörjare kan göra utmärkta vinster genom tillvägagångssättet, enligt honom.

MISSA INTE: Experten: ”Då kommer börskraschen”

  • 6. ”Stop loss” som räddning

Det kan vara lika svårt att handskas med stora förluster som med stora vinster. Men det är lika viktigt att ta det lugnt och hålla huvudet kallt oavsett utvecklingen. En ”stop loss”-funktion, där du skriver in vilket belopp du vill sälja aktien på, är bra att använda för att göra det enklare för sig och gör att säljimpulsen kan försvinna. Många nätmäklare erbjuder möjligheten. Teknisk analys kan hjälpa dig att hitta rätt ”stop loss”-belopp, tycker Stig Mikalsen.

  • 7. Välj dina köptillfällen

Tålamod och ett ordentligt lugn. Så kan du nå de högsta vinsterna. Stig Mikalsen anser att det inte behöver vara något problem att inte få se någon vinst eller rent ut sagt gå back under en kortare period. Helt plötsligt kan portföljen vara 15 procent upp efter några månader. Handla inte aktier för ofta, är hans råd.

  • 8. Kolla på kraftigare rörelser

Fokusera på att följa de stora rörelserna på börsen. Det är de som betyder något. Bortse från vad som sker på en enskild handelsdag. Det är inte konstigt, enligt Stig Mikalsen, att portföljen tappar med uppemot 8 procent i värde några gånger per år. Om du blir av med mer än så handlar det troligtvis om att du har satt ”stop loss”-funktionerna på dåliga nivåer.

  • 9. Våga dra ned på innehaven

Då och då kan det vara sunt att minska din exponering mot aktiemarknaden och i stället ha kontanter på lager. Det kan vara vettigt att göra så när något stort börsindex, likt Stockholmsbörsens OMXS30, ger indikationer om en tydlig säljsignal. En långsiktig säljsignal innebär att det kan vara smart att göra sig av med alla sina aktier. Stig Mikalsen menar att en signal likt den ovannämnda kommer ungefär en gång varje femårsperiod.

  • 10. Håll koll

Det är verkligen inte negativt att skaffa sig egen kunskap och kompetens. Se till att lära dig mer om praktisk aktiehandel, utöver om teknisk analys och ”stop loss”-funktioner, menar Stig Mikalsen. Känner du dig osäker inför ett investeringsbeslut? Vänta in ett annat läge. Det kommer alltid nya, enligt experten.

LÄS ÄVEN: Så får Nordkoreaoron börserna att skaka: "Problematiskt"

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.