Aktiespararna

Så mycket kommer Riksbanken höja räntan nu

15 november 20221 min lästid
Inflationssiffrorna för oktober månad kom in både lägre, och högre än väntat. Tar man bort elpriserna ur evaktionen så steg nämligen inflationen till 7,9%, vilket var mycket högre än Riksbankens prognos på 7,4. Detta gör att Stefan Ingves och Riksbanken kommer att behöva ta i med hårdhanskarna ännu en gång - och slå till med en ny trippelhöjning av räntan nästa vecka, enligt flera experter.

Totalt så minskade inflationstakten i Sverige från september till oktober, något som inte hänt på över ett år.

Men en stor del av den förklaringen är att elpriserna sjönk med hela 24%.

Tittar man på den underliggande inflationen, utan elpriserna, så fortsätter den tyvärr gå upp.

Nu tror Handelsbankens seniorekonom Johan Löf att Riksbanken kommer höja räntan med 75 punkter nästa vecka, och han utesluter även inte att det kan bli en höjning med 100 punkter, säger han i en kommentar.

Löf får medhåll av Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson, som säger på Twitter att uppgången i kärninflationen var bred, vilket talar för att en räntehöjning på 0,75 procentenheter nästa vecka nu är en "säker sak".

Swedbank gör samma analys, och spår en räntehöjning på 75 punkter i november, följt av en höjning på 50 punkter i februari.

Storbankernas prognos går emot Riksbankens egen räntebana, som indikerar en höjning på 50 punkter nästa vecka. Detta var dock före dagens inflationssiffror.

Marknadsnyheter

Dela med dig