Aktiespararna

Experterna: Aktierna att köpa efter rapporterna

Av Jessika Bouveng
22 februari 20232 min lästid
Omni Ekonomi har pratat med tre experter för att höra vad deras intryck av den snart färdiga rapportperioden är. En starkt säsong för bankerna och en besvikelse för telekomjättar är två av insikterna.

Enligt Jonas Olavi, Allokeringschef och fondförvaltare på Alpcot, så har rapportperioden varit bra överlag. Både Mattias Sjödin, förvaltare på Carnegie Fonder, och Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, skriver att bankerna har stuckit ut på den positiva sidan.

”Bankerna måste nämnas med en otrolig ökning av framförallt räntenetto, och då i synnerhet hos Swedbank”, skriver Mattis Sjödin till Omni.

På den negativa sidan sticker främst två folkaktier ut, menar Lars Södersjäll.

”Telekom och främst då Ericsson och Telia överraskar negativt med relativt svaga marginaler respektive kassaflöden.”

Finns det då några sektorer eller bolag som ser särskilt intressanta ut efter rapport?

Enligt aktiechefen så ser bland annat verkstadsbolagen attraktiva ut från dagens kursnivåer. Bolag inom sektorn som han ser som mest intressanta är Assa Abloy, Metso Outotec och Volvo. Bland bankerna instämmer han med Mattias Sjödin att Swedbank sticker ut mest.

Mattias Sjödin tar bland annat upp Skanska och NCC som intressanta aktier:

”Sen tycker vi att Skanska och NCC värderas alldeles för lågt i förhållande till vinster och kassaflöde, deras byggexponering är mycket bred och borde inte straffas så hårt för att bostadsproduktionen viker.”

Jonas Olavi lyfter två bolag som föll på rapport - New Wave och Munters. I Munters valde förvaltaren att dubbla innehavet under dippen, detta med anledning av att han bedömer att Kina kommer tillbaka med besked i år, vilket han tror bolaget kommer att gynnas av.

Aktietips

Dela med dig