Aktiespararna

Experterna: Aktierna du ska köpa och inte köpa nästa år

Av Jessika Bouveng
8 december 20222 min lästid
Bolagen som experterna tror på - småspararfavoriten nämns

Omni Ekonomi har genomfört en enkät med fyra experter som listar vilka aktier man ska köpa och inte köpa under en lågkonjunktur.

Nästa år är börsen inställd på en lågkonjunktur. Enligt experter som Omni Ekonomi har pratat med är bland annat betting och mjukvarubolag bättre val i sådana tider. De menar även att investerare bör undvika sällanköpshandeln och en del konsumentnära branscher.

Nedan följer deras do's and dont's på börsen nästa år:

Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank, rekommenderar investerare att undvika konjunkturkänsliga aktier så som bolag inom mode och hemelektronik. Hon menar även att verkstadssektorn väntas möta en del motvind nästa år. Hon pekar istället på defensiva bolag som en bra investering där medicin och mat är säkra kort i svåra tider.

Jon Hyltner, fondförvaltare av Enter Fonder, menar att man ska satsa på bolag med hög lönsamhet under recession. Detta kan exempelvis vara mjukvarubolag som Vitec eller Karnov. Han manar investerare till att undvika volymdrivna sektorer och råmaterialsbolag, däribland SSAB och Boliden.

Oskar Ekman, mäklarchef på Penser Bank, menar att verkstadsbolag kan gå som förlorare under en lågkonjunktur samt kan detaljhandeln bli hotad. Han ser istället mer möjligheter inom betting och gaming och lyfter småspararfavoriten Embracer. Han lyfter även Skanska som ett bra alternativ inom infrastruktur och Sinch inom tech.

Förvaltaren Arne Lundberg rekommenderar investerare att satsa på läkemedel, däribland AstraZeneca, och hygienproduktsbolag som Essity. Tumme ner ger han till konsumentvaror, banker och kommersiella fastigheter.

Dela med dig