Aktiespararna

Experterna om Nibe: Köpvärd eller inte?

Av Eric Emanuelsson
19 februari 20244 min lästid
Nibe får nya riktkurser efter Q4-rapporten i februari.
Nibe föll över 13% i fredags efter bolagets Q4-rapport. I dag får småspararfavoriten nya riktkurser från flera analyshus och banker. Är aktien köpvärd? Så här resonerar experterna.

Nibe-aktien hade ingen rolig fredag förra veckan och aktien föll över 13% efter bolagets Q4-rapport.

Siffrorna kom in ungefär som förväntat, men det var bolagets guidning för resten av året som skrämde investerarna.

"Bolagets vd Gerteric Lindquist flaggade för en fortsatt svag marknad, framför allt i Europa som noterade en tydlig avmattning av den europeiska värmepumpsmarknaden i slutet av året", skrev Aktiespararnas analytiker Cristofer Andersson efter rapporten och tillade att det finns en risk att det blir värre innan det blir bättre för Nibe, och att riskerna framåt ligger på nedsidan i aktien.

"Långsiktiga investerare gör klokt i att följa bolaget för att plocka upp aktien om kursen fortsätter ned", skrev han.

Nya riktkurser på Nibe efter Q4-rapporten

Under måndagsmorgonen har en rad banker och analyshus kommit med nya riktkurser för Nibe.

Morgan Stanley sänker riktkursen till 53 kronor (57) och upprepar jämvikt. Carnegie sänker riktkursen till 63 kronor (78) och upprepar behåll. Barclays sänker riktkursen till 75 kronor (77) och upprepar övervikt. Pareto Securites sänker riktkursen till 75 kronor (80) och upprepar köp. Danske Bank sänker riktkursen för Nibe till 80 kronor (82) och upprepar köp.

Kepler Cheuvreux, som sköter Swedbanks aktieanalyser, sänker riktkursen till 75 kronor (80) och upprepar köp.

I dag kostar en aktie 58,44 kronor.

I en analys under måndagen skriver Kepler Cheuvreux att aktien föll ganska rejält efter telefonkonferensen i fredags med Nibes vd och att det berodde på bristen på kommentarer kring andra halvåret. Kepler tycker dock själva att ledningen gav en del positiva kommentarer och fokuserar bland annat på återvunna marknadsandelar.

Kepler positiva till Nibe - upprepar köp

"Vi ser lägre räntor som den främsta drivkraften för Nibe-aktien, vilket bör leda till en stabil efterfrågan under andra halvåret. Den långsiktiga attraktionskraften är intakt och investeringsprogrammet kommer att vara slutfört 2024/25. Ledningen upprepade också sitt mål om en omsättning på 80 miljarder kronor under 2026/27", skriver analyshuset.

När det kommer till prognosen tror Kepler Cheuvreux att 2024 kommer bli svagare än väntat för Nibe och att första halvåret kommer att påverkas ytterligare av tuffa jämförelsetal.

"Vi sänker våra estimat för att återspegla en mer konservativ syn på tillväxten i närtid. På kort sikt är aktien dyr, men när tillväxten återvänder sjunker multiplarna. Vi ser ingen förändring i den långsiktiga attraktionskraften", skriver man.

Före Nibes Q4-rapport pratade vi med Swedbanks aktiestrateg Robert Oldstrand. Han konstaterade då att banken tror att Nibe kommer ha en svagare efterfrågan under första halvåret av 2024, men att det sedan blir bättre.

Nibe fortsatt attraktivt långsiktigt

"Tittar vi framåt så tror vi att tillväxten återvänder under andra halvåret av 2024. På kort sikt ser värderingen dyr ut, men när bolaget börjar leverera på sina tillväxtplaner sjunker värderingen snabbt. Man har ett mål om att dubbla försäljningen till 2026, från 2022 års nivåer, där också förvärv kommer vara bidragsgivare under den tiden", berättade han och tillade att den långsiktiga attraktionskraften finns kvar i Nibe.

"Storyn är intakt. Vi kommer att behöva mer miljövänlig energi både i Europa och USA. Sedan är subventioner och skattelättnader också en viktig del i detta, men där har det varit lite fram och tillbaka från politikers håll."

Till sist sa han att om man tror på en återhämtning för Nibe under andra halvåret 2024, så kan det vara bra köpläge nu.

LÄS MER: Robert Oldstrand om Nibe före Q4-rapporten

LÄS MER: Cristofer Andersson om Nibe: Risken är att det blir värre innan det blir bättre

Dela med dig