Aktiespararna

Experterna: Bolagen som höjer utdelningen mest

Av Jessika Bouveng
6 februari 20232 min lästid
Guldregn. Det är prognosen vad gäller ett av bolagens utdelningar som rapporterar sina bokslut under veckan. Storbanken förväntas av en rad analytiker att höja sin utdelning med uppemot 60%. Detta skulle innebära en direktavkastning på över 7%.

Rapportsäsongen är i full gång och nya förslag om utdelningar redovisas från olika styrelser. Dagens Industri har samlat data från Factset gällande analytikernas förväntningar för utdelningen för de large cap-listade bolag som i veckan presenterar bokslut från det gångna året.

Bolagen man valt att lista följs av minst tre analytiker vilket resulterat i sammanlagt 23 bolag. Av dessa bolag hamnar Handelsbanken på en solklar förstaplats bland utdelarna. Enligt prognosen så spår analytikerna att banken kommer att dela ut 7,91 kronor per stamaktie, eller mer än 15,6 miljarder kronor totalt.

Experterna räknar med att utdelningen höjs med hela 58% i jämförelse med räkenskapsåret 2021 då storbanken delade ut 5 kronor per aktie. Vad kalaset landar på får vi se på onsdag då banken släpper sin rapport.

På en andraplats finner vi det finska försäkringsbolaget Sampo. Analytikerna spår att försäkringsbolaget på fredag föreslår en utdelning om 22,43 kronor per aktie, omräknat från euro. Det ger en direktavkastning på 4,1 %.

En annan högutdelare släpper sitt bokslut på tisdag. Enligt experterna så spås säkerhetsbolaget Securitas att dela ut 4.09 kronor per aktie. Detta är en minskning i jämförelse med tidigare år då man för räkenskapsåret 2021 delade ut 4,4 kronor per aktie.

Andra bolag som spås ge utdelningar som också ger en direktavkastning över 3% är Fabege, Thule och Lindab. Fem av de listade bolagen förväntas att inte ge någon utdelning alls.



Aktietips

Dela med dig