Aktiespararna

Experterna: Det kommer hända på börsen nu

26 september 20221 min lästid
Svenska Dagbladet har pratat med ett antal börsexperter och flertalet varnar för att Stockholmsbörsen kan fortsätta sin resa nedåt. ”Min utgångspunkt är att aktiemarknaden ännu inte tagit in risken för att vi får en global recession. Vi utgår från att det blir så”, säger Mattias Sundling, chef för aktieanalys på Handelsbanken, till tidningen.

Ann Grevelius, fondveteran och grundare till investeringsrådgivaren Opti, är inne på samma linje och pekar på att det liknar den utdragna börskraschen i början på 1990-talet.

Då föll Stockholmsbörsen nästan 50% och det tog 27 månader från toppen till att börsen nådde botten. Hon säger också att centralbankerna inte kan komma till undsättning den här gången, till skillnad från de senaste perioderna med börsoro.


”De senaste börskrascherna har varit väldigt snabba, djupa och korta. Den här liknar mer 90-talet, som jag minns väl men som många inte upplevt. Att bolånekostnader snabbt dubblas eller tredubblas, samtidigt som värderingarna sjunker kommer att vara en obehaglig överraskning för många. Och att en kris kan hålla i sig ett par år har många inte upplevt.”

Vanligtvis optimistiske Per H Börjesson, vd för Investmentbolaget Spiltan, vågar heller inte sia om när börsen kan vända uppåt igen:

”Världen går inte under den här gången heller. I oktober 1987 var det den svarta måndagen. Då föll det 23 procent på en enda dag, men det återhämtade sig snabbt. Och marknaden kommer alltid tillbaka, men det går inte att veta om det tar tre månader eller tre år.”

Förklarande artiklar

Dela med dig