Aktiespararna

Experterna om börsfesten som kom av sig

Av Eric Emanuelsson
8 januari 20244 min lästid
Från vänster: Robert Bergqvist, SEB och Johan Larsson, Nordea.Foto: TT och pressbild
Börsfesten som präglade slutet på 2023 har kommit av sig under inledningen av det nya året. SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist skriver i en kommentar att man ska "räkna med bakslag". Samtidigt meddelar Nordea i dag att de fortsätter övervikta aktier in i det nya året: "Summerat tecknas bilden av en miljö som borde vara positiv för aktier", skriver chefsstrategen Johan Larsson.

Total börsfest präglade de sista veckorna av det förra året. Aktierna gick upp och de långa räntorna gick ned.

När 2023 blev 2024 blev det dock lite av ett bakslag. I skrivande stund är OMX30 ned 1,88% sedan första januari och OMXSPI är ned 2,46%.

Samtidigt har räntan på den amerikanska 10-åringen gått upp från 3,85% i slutet på december, till att i dag notera 4,06%.

"Att 2024 inletts med stigande räntor och fallande börser, under syrefattig handelsaktivitet, är ett faktum. Ett gott råd är dock att inte dra ut tren­der utifrån årets första veckor. Fre­dagens starka amerikanska jobbsiffror visar också att utvec­klin­gen 2024 blir långtifrån en rätlinjig resa; räkna med bakslag", skriver SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist i bankens morgonkommentar under måndagen.

"Nu har oxveckorna inletts"

Han skriver vidare att temana för året kommer att vara krig, utrikes- & säkerhetspolitik, USA-valet, inflationen och räntesänkningar.

"Vi varnade för att tomterallyt för börsen uppvisade viss överviktsproblematik. Nu har oxveckorna inletts", skriver Bergqvist.

Under måndagen har Nordea släppt sin nya marknadssyn när det kommer till aktier. Banken är fortsatt positiv och konstaterar att inflationen fortsätter att falla tillbaka samtidigt som räntesänkningar väntar runt hörnet.

"Tillväxten ser ut att hålla i sig och ovanpå den utvecklingen är vinsttillväxten tillbaka. Summerat tecknas en bild av en miljö som borde vara positiv för aktier", skriver bankens chefsstrateg Johan Larsson.

Nordea fortsätter därmed att övervikta aktier.

Banken skriver vidare att en mjuklandning i den amerikanska ekonomin ser ut att vara inom räckhåll och att många av de faktorer som påverkat inflationsutvecklingen negativt ser ut att bromsa in framöver. Samtidigt prisar marknaden in hela sex räntesänkningar från Fed under 2024, medan centralbanken sagt att de räknar med tre.

Nordea överviktar aktier

"Marknaden har kontinuerligt försök ge sig på att spekulera kring en kommande omsvängning i den förda penningpolitiken. Hittills utan att ha fått rätt, och processen att rätta in sig har bitvis varit smärtsam, men jämfört med tidigare ser förutsättningarna den här gången i alla fall bättre ut", skriver Larsson.

Till sist förväntar sig Nordea att vinsttillväxten för globala aktier kommer att återgå till mer normala förhållanden under året och i dagsläget prisar marknaden in en vinsttillväxt kring 10%.

Banken spår att om den ekonomiska tillväxten håller i sig finns det goda förutsättningar för ytterligare vinsttillväxt.

"Estimaten brukar visserligen vara lite väl optimistiska inför starten av ett nytt år men inte alla är lika övertygade om att vi lagt recessionshotet bakom oss, och det är också något som kan ha smugit sig in i vinstestimaten för 2024. Positivt är även att värderingen inte sticker ut utan endast ligger strax över sitt historiska snitt", avslutar Johan Larsson.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.



Marknadsanalyser

Dela med dig