Du är här

2018-06-15

Experterna om H&M:s nya miss: ”Problemen kvar i högsta grad”

wysiwyg_image

En oväntat svag försäljningssiffra sätter hårdare tryck på H&M:s redan pressade aktie.
Klädjätten är fortsatt långtifrån en tydlig vändning, anser Aktiespararens analytiker.
– Trenden med besvikelser fortsätter, säger Christoffer Ahnemark.

På sistone har småspararfavoriten H&M, mycket tack vare ordföranden och huvudägaren Stefan Perssons stora miljonköp och allt ihärdigare rykten om ett utköp från Stockholmsbörsen, fått se sin rejält nedkörda aktie studsa uppåt en aning.

Stefan Perssons förnekande av uppgifterna följdes dock upp av en försäljningssiffra i det andra kvartalet som var sämre än väntat – med en rasande aktiekurs som konsekvens.

– H&M har sedan tidigare flaggat för att första halvåret ska bli svagt. Bolaget befinner sig i en omställningsfas och dagens försäljningssiffror fortsätter trenden med besvikelser, säger Christoffer Ahnemark, analytiker på Aktiespararen.

LÄS OCKSÅ: Stefan Persson förnekar rykten om utköp – aktien faller

”Problemen kvarstår”

Försäljningen var oförändrad i det andra kvartalet 2018 och uppgick, exklusive moms, till 51,9 miljarder kronor. SME Direkts analytikerprognoser på förhand summerades till 52,9 miljarder kronor. Motsvarande period förra året uppvisade H&M en försäljningstillväxt på 5 procent.

– Efter en period av stigande optimism kring H&M-aktien på börsen hade det så klart varit positivt om bolaget H&M hade kunnat underbygga den optimismen med försäljningssiffror som indikerade någonting som kunnat likna en vändning. Tyvärr blev det inte så denna gång heller, säger Aktiespararens analytiker Carl-Henrik Söderberg.

Per den sista maj 2018 hade H&M 4 801 butiker. Det går att jämföra med 4 498 motsvarigheter vid samma tidpunkt 2017.

– Med en oförändrad försäljning trots ett ökat butiksnät kan vi konstatera att problemen i verksamheten i allra högsta grad kvarstår, säger Carl-Henrik Söderberg.

MISSA INTE: H&M:s smäll – missar försäljningsprognos: ”Jättejobbig krisstämpel”

Ser svag utveckling

H&M:s aktie är ned runt 4 procent vid 13-tiden och handlas för cirka 134 kronor. Kursen har backat cirka 20 procent under 2018 och har tappat omkring 33 procent i värde sett över de senaste tolv månaderna.

Christoffer Ahnemark ser ingen större uppsida i aktien i närtid.

– De mest optimistiska bland H&M:s anhängare, inklusive ledningen, har tidigare hoppats på att första halvåret 2018 skulle bli utmanande för koncernen, men att andra halvan skulle ha förutsättningar för gradvis förbättring, säger han, och fortsätter sedan:

– I det här fallet är det tveksamt om bolaget kommer kunna infria denna målsättning och sin guidning för helåret. Grundscenariot är därför fortsatt svaghet i aktiekursen, som pendlar mellan 120 och 140 kronor, om inget oväntat sker.

H&M redogör för sitt andra kvartal 2018 i sin helhet torsdagen den 28 juni. Återstår att se om de flera hundratusentals aktieägarna bjuds på ytterligare huvudbry då.

SE ÄVEN: H&M-konkurrenten slår prognos

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.