Aktiespararna

Experterna: Så får du en framgångsrik start på sparandet

Av Jakob Palmgren
21 maj 20202 min lästid
Många oinsatta tror att aktier är likvärdigt med teknisk fysik. Men att komma igång med sitt investerande behöver inte vara alls svårt.

De nyblivna papporna Carl-Henrik Söderberg och Mohammed Salih på Aktiespararna diskuterar hur du kommer igång.

Nu har de båda sett fördelarna och är varma i kläderna men även de har varit nybörjare. Nu pratar de sig varma om aktier i poddar och på livesändningar på Instagram (https://www.instagram.com/aktiespararna_/), just för att få fler människor att inse vad ett hälsosamt aktiesparande kan göra för din privatekonomi.

Det första steget är att välja var du vill köpa dina aktier. Det kan vara på en bank eller en nätmäklare.

När du har valt det ska du välja vilket konto som pengarna ska placeras på. Där rekommenderar duon ett investeringssparkonto (ISK) för att det är smidigast ur en skatte-, och deklarationssynpunkt för svenska aktier. För utländska aktier rekommenderar Mohammed Salih ett kapitalförsäkringskonto (KF).

Carl-Henrik Söderberg skickar med en sak att tänka på.

– När du öppnar ett ISK får du ett AF-konto på köpet. Det enda du behöver tänka på då är att sätta in pengarna och handla på ditt ISK-konto. AF-kontot kan stå tomt men det kommer att vara med, säger Carl-Henrik Söderberg.

Hur tjänar nätmäklare och banker då pengar på dig?

Det görs via något som kallas för courtage. Courtage är enkelt utryckt kostnaden för köp/sälj av aktier.

Här kan du räkna ut det bästa courtaget för dig (https://courtagekoll.aktiespararna.se/)

Första köpet

Nu är det dags att köpa din första aktie eller fond. Väljer du att investera i aktier rekommenderar de båda att satsa på en liten summa i ett investmentbolag. Tänk på att ha en lång tidshorisont, cirka tio år.

Lycka till på din aktieresa!

Dela med dig