Aktiespararna

Experterna: Så ska du agera på börsen nu

Av Eric Emanuelsson
27 september 20224 min lästid
Många sparare har i år fått se sina portföljer bli mindre och mindre, dag efter dag. Men hur ska du agera nu? Och när vänder börsen? Aktiespararna har pratat med experterna – som ger dig tips och råd kring hur du ska tänka nu.

September har varit skoningslös mot aktiemarknaden.

En kombinerad cocktail av sämre inflationsprognoser än väntat och höjda räntor både i Sverige och USA, har fått markanden att rasa under de senaste veckorna.

Men när är botten nådd?

"Det är beroende av hur allt spelar ut. Man brukar säga att börsen vänder innan ekonomin gör det, och med utgångspunkt i det borde mycket av det negativa vara inprisat på de här nivåerna", säger Johan Larsson, chefsstrateg på Nordea.

Han tror att en tillfällig uppstuds på marknaden är att räkna med:

"Börsen ser överlag översåld ut och vi är runt tidigare bottnar och stödnivåer. Med utgångspunkt från det, och om ränteuppgångarna ser ut att stanna av, så kommer aktiemarknaden att lätta. Jag tror faktiskt vi är ganska nära någon form av kortsiktig vändpunkt på marknaden. Det kommer att studsa uppåt, men frågan då blir ju hur högt och hur länge det håller i sig".

Men någon total botten, den har vi inte nått än, enligt Johan Larsson.

"Nej, den kommer när det blir total kapitulation på marknaden. Om

vinstvarningar och recessionsvarningar börja dugga tätt och privatspararna sätter kaffet i vrångstrupen, får panik och säljer allting. Då finns det ytterligare nedsida".

Mycket är inprisat i marknaden

Mats Nyman, placeringsstrateg på Handelsbanken, vill inte säga när i tid han tror att börsen vänder.

Däremot vet han vad som krävs för att den ska vända:

"När inflationen viker ner trendmässigt, då kommer centralbankerna att sluta höja räntan. För en mer bestående uppåttrend krävs att inflationen förlbir så låg att centralbankerna sänker räntan igen."

Mats Nyman tror också att mycket av de negativa framtidsutsikerna är inprisade i dagens aktiemarknad.

"Börsen har fallit mer än 30 procent i år så orsomolnen är redan inprisade. En fullskalig lågkonjuktur ligger förstås inte i marknadens förväntingar, men det gör inte heller chansen till återhämtning om inflationen faller tillbaka".

Hur ska du som sparare tänka i dessa tider då?

Enligt Mats Nyman så är det viktigt med en god riskspridning i portföljen.

Så ska du spara nu

"När det är oroliga tider är det extra viktigt att ha en god riskspridning, med olika typer av tillgångar, sektorer och marknader. En smal portfölj riskerar att falla så mycket att den får svårt att återhämta sig när markanden väl vänder upp. Av samma skäl ska man vara försiktig med derivat, kortning och belåning", säger han och fortsätter:

"Man ska absolut inte sluta månadsspara eller sälja alla sina aktier. Det är när börsen är svag som man gör sina bästa placeringar. Stockholmsbörsen är en väldigt cyklisk aktiemarknad, så den faller ofta kraftigt när den går ner men den återhämtar sig också snabbt och kraftigt, ofta med hjälp av en svag valuta. Det bästa sättet att dra nytta av återhämtningen är att vara konstant fullt investerad, då missar man inte vändningen. Den som månadssparar är också med när det vänder – som ingen kan säga när det sker. Vändningen kanske kommer redan i morgon".


Mats Nyman, placeringsstrateg på Handelsbanken.

Johan Larsson på Nordea är inne på samma spår:

"Vi vill betona att man ska hålla sig till sin långsiktiga strategi. Och då är det viktigt att man köper kontinuerligt och att man köper på lägre nivåer och inte bara de höga. Det är jättesvårt att träffa en topp eller tajma en botten. Det är bättre att sprida ut köpandet så man får ett bra snitt. Som börsen ser ut nu, och med skenande kostnader för hushållen, så är det väldigt lätt att många drar ner på sitt månadssparande, men det är sannolikt nu man ska fortsätta göra det och i stället bli lite mer försiktigt

Aktietips

Dela med dig