Aktiespararna

Experterna sänker storbolagen

Av Redaktionen
31 maj 20173 min lästid

Sänkta riktkurser – och en säljrekommendation. Analytikerna fortsätter att ha en tveksam syn på H&M och Fingerprint.

H&M och Fingerprint har båda haft ett tufft 2017 – med missade förväntningar och aktiekurser som tappat i slagkraft. Nu får bolagen varsitt nytt svagare omdöme.

Analyshuset Kepler Cheuvreux väljer att sänka sin riktkurs på H&M till 300 från tidigare angivna 330 kronor. Däremot kvarstår köprekommendationen, skriver Nyhetsbyrån Direkt. Så sent som på tisdagen upprepade Carnegie sin säljrekommendation för klädjätten med en riktkurs på 200 kronor. Mestadels tack vare att analysfirman inte tycks se någon vinst- eller försäljningsförbättring i närtid.

H&M-aktien är ned nästan 1 procent vid lunchtid. Kursen har blivit cirka 13 procent svagare 2017.

”Det är huvudskälen”

Omtalade Fingerprint Cards får en negativ rekommendationsuppdatering av Arctic. De ändrar sin hållning från behåll till sälj. Riktkursen kapas från 33 till 20 kronor. Arctic menar att intäktstappet i det andra kvartalet kommer att bli större, över 50 procent, än konsensusprognosen på 38 procent.

Arctic räknar inte heller med att bolaget kommer att infria marknadens förväntningar när det gäller leverans av sina sensorer per kvartal under det andra halvåret 2017. Konsensustankarna om 100 miljoner till antalet är för högt ställda.

”Dessa två punkter bör bli negativa katalysatorer framöver och det är huvudskälen bakom att vi återigen sänker våra estimat", skriver analyshuset enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Fingerprints aktie har tappat med omkring 4 procent hittills på onsdagen. Kursen är ned hela 53 procent sett över 2017.

Ytterligare storbolag under luppen

Nyhetsbyrån Direkt skriver även att tre andra betydande pjäser har synats av olika analyshus.

Kepler Cheuvreux väljer även att höja Atlas Copcos riktkurs till 341 från tidigare uttalade 302 kronor. Behållrekommendationen på verkstadsjätten blir kvar.

Klassiska stålkoncernen Sandvik får dock en sänkt rekommendation av Kepler Cheuvreux. Nu gäller behåll som råd i stället för köp. Men samtidigt höjs Sandviks riktkurs. 147 kronor är den nya guidningen jämfört med 141 som fallet var innan.

Jeffries passar på att lyfta fram Assa Abloy. Köprekommendationen upprepas. Riktkursen på lås- och säkerhetsbolaget höjs till 220 från 190 kronor.

Dela med dig