Aktiespararna

Experternas bästa köptips för 2024

Av Eric Emanuelsson
3 januari 20242 min lästid
Från vänster: Martin Björsell, Nordea, Henrietta Theorell, Swedbank, Johan Thorén, Strand Kapitalförvaltning, Jonas Olavi, Alpcot Equities.
Omni Ekonomi har talat med en rad experter som tror på en revansch för tillväxtaktier under 2024. Här är experternas köptips för det nya året.

Henrietta Theorell, fondförvaltare på Swedbank Robur säger att hon satsat på Addtech, Saab och Nordnet i den svenska småbolagsfond som hon förvaltar.

Hon gillar Addtech därför att bolaget har en långsiktig exponering mot snabbväxande områden som krafttransmission och grön el och Saab för att bolaget har en väldig hög efterfrågan på sina produkter.

”Nordnet kommer att gynnas om börsen fortsätter att vara stark, vilket jag tror att den kommer vara initialt. Då ökar intresset för aktiemarknaden och courtage- och provisionsintäkterna kommer då att gynnas”, säger förvaltaren till Omni Ekonomi.

Castellum favoriten i fastighetssektorn

Johan Thorén på Strand Kapitalförvaltning tror på Sinch, Xvivo, Permascand och Intrum som bra köptips under det nya året.

Martin Björsell på Nordea pekar ut Sobi, Nolato, Nibe, H&M och Sampo som bra aktiecase.

Jonas Olavi på Alpcot Equities tror att Atlas Copco kan fortsätta gå bra, då bolaget riktar sig mot halvledarindustrin, en industri som Olavi tror ha bottnat och återhämtar sig under 2024. Han tror även på Nordea och rekommenderar det som ett mindre volatilt val.

”Nordea kan skörda frukterna när företagsklimatet skjuter fart igen, samtidigt som grundverksamheten fortsätter vara bra”, säger han.

I fastighetssektorn är Olavis förstaval Castellum.

Astra och Essity bra defensiva val

Arne Lundberg på Coeli Fonder tror också på fastigheter under 2024 och ser köpläge i Balder, Castellum och Nyfosa, med motiveringen att substansrabatten ska minska.

Han sätter också köp på Assa Abloy, som lär gynnas när lägre räntor skapar bättre klimat för nybyggnation och rekommenderar även Astra Zeneca och Essity som två bra defensiva aktier.

”För att balansera portföljen och där båda har minst 20% uppsida till tänkt riktkurs”, säger han.

Therese Nyrén, förvaltare på Lucy Global Fund, tror på Burberry under nästa år och pekar även ut Fenix Outdoor som intressant.

LÄS MER: Bästa försvarsaktierna att ta in i portföljen

LÄS MER: Pareto gör två ändringar i sin portfölj inför januari

Dela med dig