Aktiespararna

Experternas bästa tips: Så kommer börsen att gå nu

Av Eric Emanuelsson
7 augusti 20234 min lästid
Från vänster: Jonas Olavi och C-G Gyllenram.
USA-börserna har gått väldigt starkt under 2023. Stockholmsbörsen började året med en rejäl uppstuds men tappade sedan fart. Hur kommer resten av året att se ut? Det här är vad experterna tror.

Under måndagen gick Deutsche Bank ut med en ny analys där banken skrev att man ser utrymme för en mindre nedgång för de amerikanska börserna på cirka 3-5%.

”Det skulle inte komma som någon överraskning med tanke på att det har gått mer än fyra månader sedan den senaste korrektionen”, löd det.

En åsikt som börsveteranerna C-G Gyllenram och Tony Ugrina håller med om. Radarparet driver kapitalförvaltningsbolaget Ability Asset Management och förra veckan berättade de i en intervju med Aktiespararna att de tror på en rekyl nedåt under den kommande tiden på världens börser, men framför allt i USA och Nasdaq-börsen, där vissa techbolag gått oerhört starkt de senaste månaderna.

Rekyl nedåt i USA

”USA är cirka 30% övervärderat gentemot Europa så nu tycker vi inte att det är rätt läge att vara offensiv på den marknaden”, sa C-G Gyllenram och spådde även att Stockholmsbörsen ska ned några hack.

”Det vi har sett nu, sedan början av sommaren, är att varje uppstuds som skett på Stockholmsbörsen har varit lägre än den föregående. Det är ett beteendemönster som indikerar minskat köpintresse. Och om en marknad som legat sidledes så här länge skulle få en knäck på nedsidan, då kan väldigt många uppleva att de ligger fel på börsen och börja sälja. Då kan vi få en tydlig nedgång på cirka 7–8% från dagens nivå, ungefär av samma dignitet som i mars när bank-oron kom", berättade han.

Sidledes i Q3 - uppstuds i Q4

Jonas Olavi, allokeringschef och förvaltare på Alpcot, tror att stockholmsbörsen kommer att gå sidledes under de månaderna som kommer för att sedan avsluta året starkare.

”Q3 kan bli en segare period men under Q4 så handlar man på nästa år och blickar framåt – dessutom har Riksbanken höjt klart räntan då”, sa han till Aktiespararna i förra veckan.

Olavi hänvisade bland annat till analysföretaget NeuroQuant och dess AI-prognoser som visar på att svenska aktier hamnar i en återhämtningsfas under Q4.

”Enligt de utsikterna går vi mot en ljusare avslutning på året”.

Inför sommaren meddelade Danske Bank att man behöll neutral vikt i aktier och avrådde från att spekulera i säsongsmönster och sälja av aktier. I det senaste veckobrevet, som kom under måndagen, står Danske Bank kvar vid neutral vikt i aktier, då huvudscenariot är att vi kommer att undvika en global recession.

"Den största risken är dock att de höga räntorna så småningom dämpar tillväxten mer än vi och marknaden för närvarande räknar med. Inom globala aktier har vi en övervikt i Japan, samt en undervikt i Europa", skriver Danske Bank.

Rådet: "Håll huvudet kallt"

Svenska storbanken SEB konstaterade i en morgonkommentar under måndagen att det har svängt mycket kring om det råder köp eller sälj-läge på de amerikanska börserna.

I en kommentar skriver banken att de senaste veckorna har portföljförvaltare i USA fått rådet att börja positionera sig för att USA:s recession uteblir, att USA:s disinflationsprocess ska få ett starkare fotfäste och att långräntor ska falla vilket brukar inträffa då Fed är färdiga med att höja räntan.

”I praktiken betyder det köp allt”, skriver banken, men konstaterar sedan att förra veckan i stället kom med nyheter som visade på det exakt motsatta.

”Förra veckan bjöd på en giftig cocktail för en semesterpräglad global räntemarknad: USA:s kreditbetyg sänktes, USA:s Treasury aviserade ökat utbud av statspapper och statistik bekräftade en stark arbetsmarknad i USA som fortfarande inte uppnått tillfredsställande balans mellan efterfrågan och utbud. Marknadsreaktionen blev sälj allt”, skriver banken.

SEB konstaterar att reaktionerna var överdrivna och att det bästa är att ”hålla huvudet kallt” just nu.

Marknadsanalyser

Dela med dig