Aktiespararna

Experternas börsfavoriter i sommar: ”Kvalitetsbolag”

Av David Flatbacke-Karlsson
19 juni 20174 min lästid

H&M och Volvo.
Börsjättarna finns med på listan över fondförvaltarnas favoritaktier att lägga i portföljen över sommaren.
– Man ska ha kvalitetsbolag, säger Stephanie Gabrielsson, förvaltare på Skandia.

Sommar, sol – och kanske även ett och annat byte av innehav i aktieportföljen. Semestern är i antågande och den stora massan sparintresserade vill hitta rätt bolag som levererar god avkastning under årets varmaste månader.

Dagens Industri (http://www.di.se/nyheter/fondforvaltarnas-basta-sommaraktier/) har intervjuat flera av Sveriges skickligaste fondförvaltare. Experterna är däremot tveksamt inställda till att ha en särskild investeringsstrategi för just en specifik årstid.

– Köp till sillen och sälj till kräftorna finns det ju de som säger. Vi försöker alltid vara fullinvesterade och letar alltid kvalitetsbolag. Börsen kan gå upp, ned eller sidledes, även om statistiken säger att börsen brukar gå upp lite under sommaren, säger Henrik Didner, en av grundarna av Didner & Gerge Fonder, till tidningen.

– Sommarmånaderna brukar ge en procents avkastning, och ännu lägre om man köper till sillen. Devisen om att sälja av i maj månad eller till kräftskivan ska man inte tro på, generellt sett brukar börsen gå sidledes, säger Jonas Olavi, nordisk chef för över den taktiska allokeringen på Alfred Berg.

– I sommarportföljen ska man ha kvalitetsbolag såsom Hexagon, Atlas Copco, Addtech och Hexpol, fyller Stephanie Gabrielsson, fondförvaltare på Skandia, i.

Inget skäl att avstå

Henrik Didner menar att det inte finns något skäl att avstå från att helt investera i någon speciell bransch.

– Jag vill ha något man förstår sig på, där kan tekniksektorn vara svårbedömd. Jag tittar på bolagens ledning och potential, men utgår inte från bolagens branschtillhörighet. Gruv- och oljebolag kan vara roligt att vara med i när det går bra, men jag är försiktig med att investera i sådana känsliga branscher.

Jonas Olavi använder en form av momentumstrategi för att ha störst chanser att lyckas med sina investeringar.

– För den passiva investeraren i hängmattan rekommenderar jag investmentbolag som Investor och Industrivärden. För egen del ser jag utanför landets gränser och tror på fortsatt god utveckling för Novo Nordisk. De kommer från en låg nivå och har levererat en förhoppningsingivande rapport.

Jonas Olavi lyfter fram bolag som Volvo, Nibe, Astra Zeneca och Cellavision samt undervärderade New Wave. Henrik Didner är förtjust i pressade klädjätten H&M.

– Hexagon, Assa Abloy och H&M har haft en fin utveckling över tid. H&M är en fantastisk aktie, även om den har haft det kämpigt ett tag, säger Henrik Didner.

Tror på glad sommar – ser risker

Jonas Olavi och Stephanie Gabrielsson är övertygade om att det positiva humöret på börsen kan kvarstå framöver. Duon ser dock potentiell turbulens i höst.

– Jag tror på en fortsatt uppgång om vinstestimaten fungerar. Jag tyckte att marknaden reagerade lite väl optimistiskt när Macron fick ensam majoritet i parlamentsvalet i söndags, en sådan eufori är inte riktigt befogad”, säger han och tillägger att han ändå är fortsatt optimistisk och tror att börsåret 2017 avslutas på en högre nivå än i fjol, säger Jonas Olavi.

– Risker finns såsom Kinas avtagande tillväxt och att tillgångsinflationen spricker. I det kortare perspektivet, inför kvartal två, kan påsken stöka till det för vissa sektorer då påsken låg i första kvartalet förra året, säger Stephanie Gabrielsson.

Henrik Didner ser neutralt på börsens i nuläget höga värdering.

– I kronor räknat är aktierna dyrare, men kanske är det också för att företagen presterar bättre nu än förr. Vi har en oändlig investeringshorisont i de riktigt bra bolag vi har i fonderna.

FAKTA

Här är fondförvaltarnas sommarfavoritaktier

  • Addtech
  • Assa Abloy
  • Astra Zeneca
  • Atlas Copco
  • CellaVision
  • H&M
  • Hexagon
  • Hexpol
  • Industrivärlden
  • Investor
  • New Wave
  • Nibe
  • Novo Nordisk
  • Volvo

Källa: Dagens Industri

Dela med dig