Aktiespararna

Experternas favoritaktie: "En oupptäckt pärla"

Av Cristofer Andersson
4 november 20229 min lästid
Från vänster: Peter Lindvall och Håkan Telander är förvaltare för Kavaljer Quality Focus. Foto: Pressbild. .
Alltid ska kvalitet vara i fokus när man investerar, men i starka och långa tjurmarknader finns en tendens att det bland småsparare, men även större aktörer, tummas lite på de tidigare fastlagda kriterierna. Några som aldrig tummar på kvalitetsaspekten är Peter Lindvall och Håkan Telander. Tillsammans förvaltar de fonden Kavaljer Quality Focus – en fond som sedan starten 5 augusti 2019 (fonden var innan en blandfond) har avkastat 76,12%.

Ni skriver utförligt att ni investerar i kvalitetsbolag – hur definierar ni dessa?

"Definition: Egenskaper som kännetecknar ett kvalitetsbolag är bland annat stigande omsättning och vinst över tid, stabila finanser, en erfaren och kompetent ledning och styrelse med mål att skapa aktieägarvärde”, skriver Lindvall och Telander och adderar därefter: ”Varför just dessa? Svaret är så enkelt som att investeringar i kvalitetsbolag ger lägre risk för otrevliga överraskningar.”

Kvalitet och Ratos har tidigare inte varit synonymer, men sedan Jonas Wiström tog över har en lyckad omställning skett. Vad var det ni såg i Ratos och vad talar framgent för det anrika bolaget?

"Vinsterna hade vänt i samtliga bolag efter 3 år med Jonas Wiström som VD. Wiström har tidigare lyckats mycket bra med att skapa värde för ÅF:s aktieägare genom 65 förvärv under sin tid som VD där. Det gjorde Ratos förvärvsambitioner som trovärdiga. Dessutom var värderingen låg, speciellt i jämförelse med de kända och populära så kallade serieförvärvarna”, svarar förvaltarna och återkommer till skillnaden mellan Ratos och andra serieförvärvare:

”Till skillnad från serieförvärvarna så integrerar Ratos sina förvärv och tar ut kostnads- och intäktssynergier (istället för att värde skall skapas med multipelarbitrage, ett bolag som köps för P/E 6 blir värt P/E 25 för att det blir en del av en serieförvärvare). Vi såg i Ratos en ’oupptäckt pärla’ då aktien var dåligt bevakad av analytiker och hade få fonder och andra institutioner i ägarlistan. Bevakningen har blivit bättre, men fortfarande är det få institutioner/fonder som äger Ratosaktier. Värderingen är fortfarande låg enligt vår uppfattning.”

Positiva till bolaget

Beträffande bolagets framtid är såväl Telander som Lindvall optimistiska.

”Framgent räknar vi med fler värdeskapande förvärv samt att Ratos kommer avyttra bolag för att bli mer renodlat mot utvalda segment. En transformering vi tror kommer att uppskattas av aktiemarknaden.”

Ni har en relativt spretig sektorallokering med allt från bredband (Bahnhof) via smycken (Pandora) till säkerhet och trygghetslarm (Securitas). Hur ser er strategi och metodik ut för att dels välja ut sektorer, dels hitta de främsta bolagen inom denna?

”Genom att investera i olika sektorer så erhålls en bra riskspridning men vi tänker inte i sektorer primärt. Vi har en ”bottom up”-strategi, med vilket menas att vårt fokus utgår från bolagen. Vi vill investera i kvalitetsbolag, där vi anser att värderingen är attraktiv och i bolag som har en för oss begriplig affärsmodell, oavsett sektor.”

Prognosen om räntan

För att hitta bolag måste man vara nyfiken och ständigt öppen för att kunna se och identifiera potentiella nya innehav.

”Vi läser mycket, träffar många bolag samt, efter många år, har ett bra kontaktnät med många duktiga analytiker och investerare. Vi använder oss också av olika databaser för screening, studerar nyckeltal och ser ägarförändringar”, berättar duon och betonar att oavsett hur positiva de är till ett bolag får det inte överstiga ett visst mått.

” Vi vill inte att något innehav överstiger 10 % av fondens värde. Idag är Ratos med drygt 6 % fondens största innehav.”

Räntor är på allas läppar, oavsett om man är investerare eller ej. Är oron för fortsatta, kraftiga höjningar överdriven?

”Vi förutspår att inflationen under 2023 kraftigt faller tillbaka, då vi redan nu ser prissänkningar på många råvaror, samt för att genomförda och kommande räntehöjningar och höga energipriser försvagar konjunkturen. Under andra halvåret 2023 är det därför sannolikt att centralbankerna åter måste sänka räntorna igen för att förhindra att ekonomin går in en djupare lågkonjunktur.”, svarar förvaltarparet.

”Vi investerar långsiktigt i bolag och vår avkastning är ett resultat av att bolagen växer och att bolagens vinster växer över tiden. Vi är intresserade av makroekonomi och politik, men anpassar väldigt lite vår förvaltning efter makro och räntepolitik.”

Berättar om de största innehaven

Era två största innehav är nämnda Ratos (6,32 %) och Bahnhof (5,11 %). Sedan har ni även Pandora, som varit viralt omtalad de senaste åren, på sjätte plats (4,18 %). Varför har de förärats med sådana stora positioner?

”Ratos har en företagsledning som visat att den kan skapa aktieägarvärde genom förvärv. Vi tror att Ratos har goda förutsättningar att kunna växa både organiskt och genom ytterligare förvärv. Ratos aktie handlas till låga nyckeltal och genom att Ratos äger många bolag ger Ratos sina aktieägare en god riskspridning. Förmodligen får vi under 2023 se fler förvärv och ett mer renodlat Ratos. Kanske också en börsnotering av Aibel.”

Beträffande Bahnhof lyfter Telander och Lindvall bland annat fram dess stabila intäktsströmmar och deras förhoppning om att aktien kommer in på OMX MidCap.

”Bahnhof är ett verkligt kvalitetsbolag med många år av stigande omsättning och vinst, utan att antalet aktier har ökat. Bahnhofs intjäning är mycket stabil. När ett nytt år börjar är det nya årets intäkter redan klara, eftersom kunderna betalar sin internetaccess varje kvartal, varje år. Det sista en familj eller ett företag drar in på i sämre tider är internetaccess. Under 2023 hoppas vi att Bahnhofaktien noteras på Narsdaq/OMX MidCap, vilket kan öka intresset i aktien från institutionella placerare/fonder.”

Pandora före H&M

Långt från bredbandstjänster ligger smycken, en sektor Pandora är verksamma inom.

”Pandora är värdens största tillverkare av smycken och bolaget är ett av världens mest kända konsumentvarumärken. Bolaget kan liknas med H&M, då de båda säljer ”affordable” konsumentvaror via många butiker och internet i många länder”, berättar duon och förtäljer att de hellre väljer detta bolag framför Stefan Perssons H&M.

”Vi föredrar Pandora framför H&M. då Pandora har mycket högre bruttomarginaler än H&M. Vidare växer Pandora snabbare och aktien är, enligt vår uppfattning, mycket lägre värderad än H&M:s. Under 2023 hoppas vi Pandora kan visa en relativt bra fortsatt tillväxt trots en tuff konsumentmarknad och att en del av de starka kassaflödena ändvänds till fortsatta återköp av egna aktier.”

Ni fokuserar på Sverige, men har även ett visst utrymme för nordiska bolag. Varför Norden i allmänhet, men Sverige i synnerhet?

”Att kunna träffa företagsledningar för att kunna ställa frågor är en viktig del i vårt analysarbete. Det är helt enklare att träffa bolag i vår geografiska närhet, därav vårt svenska och nordiska fokus. Det finns många fina bolag noterade i Norden och vi har en väl fungerande aktiemarknad och således kan vi få en fin portfölj med god riskspridning utan att behöva gå till aktiemarknader belägna på andra kontinenter.”

"Förhoppningsvis redan sett botten"

Förvaltarna är dock noga med att betona hur att många av de nordiska bolagen är multinationella.

”Dessutom är många nordiska bolag multinationella, då de har intäkter i flera olika valutor och är mycket lite beroende av Sverige. Inte heller för att få en internationell exponering behöver vi därför vända oss till andra börser.”

Låt oss ikläda oss rollen som spåmän och ta fram vår kristallkula – när bottnar den negativa börsen och vilka är de främsta och viktigaste triggers till att tjuren tränger undan björnen?

”Under förutsättning att kriget i Ukraina inte avsevärt förvärras eller något annat idag helt okänt negativt händer, har vi förhoppningsvis redan sett botten. Ett tecken på det är att några bolags aktiekurser faktiskt stigit när vinstvarningar presenteras. Det blir inte värre än så här, tycks aktiemarknaden resonera. Den stora triggern kommer vara när inflationen minskar och marknaden inte förväntar sig fler räntehöjningar. En annan trigger är om Putin avsätts och ersätts med en ny ledning som vill häva sanktioner och normalisera Rysslands relationer med väst.”

Dela med dig