Aktiespararna

Experternas nya favoritaktie

Av David Flatbacke-Karlsson
12 september 20173 min lästid

Affären tycks gå i lås.
Därför plockas aktien in i Söderberg & Partners prestigefyllda favoritportfölj.

Långsiktiga förutsättningar som lovar mer och en förvärvspotential som är stor.

Det är två saker som kan räcka väldigt långt för ett bolag på börsen.

Här är aktien som experterna ser gå en god framtid till mötes.

Under väl ansedde Johan Molins tid på vd-posten har Assa Abloys verksamhet förbättrats flera snäpp.

Låskoncernen har etablerat sig och tagit en större position världen över – vilket även inte har gått att undgå i aktiekursutvecklingen. Assa Abloys aktie är upp över 150 procent de senaste fem åren.

På sistone har det dock varit motigare för bolaget. Rapporten för det andra kvartalet 2017 var av svagare karaktär, där klen organisk tillväxt och fortsatta problem med lönsamheten i Asien stack ut som extra oroande punkter. Nu väljer dock Söderberg & Partners att ta in Assa Abloy i sin prestigefyllda portfölj som innehåller analyshusets favoritaktier, skriver Dagens Industri. (http://www.di.se/nyheter/soderberg-partners-hissar-assa-abloy/)

”Blickar vi framåt ser vi istället att de långsiktiga förutsättningarna är fortsatt goda med rätt makroekonomisk utveckling, en stark marknadsposition och fortsatt förvärvspotential, vilket gör att bolaget växer mer än andra bolag i sektorn och de flesta bolag på Stockholmsbörsen”, skriver analytikerna Matthias Gietzelt och Linda Jägerstad.

Ser stabilitet

Söderberg & Partners är tydliga med att det går att se en ”stabil lönsamhetshistorik” i Assa Abloy. Bolaget väntas även gå lättare jämförelsetal till mötes framöver.

”Vår bedömning har varit att aktien är något högt värderad, men efter den något svaga utvecklingen har multipelexpansionen avtagit och den handlas nu endast till en viss premie mot den egna historiken. Detta är inte fallet för många andra bolag i sektorn”, skriver Söderberg & Partners vidare.

De åker ur

Assa Abloy ersätter Millicom i Söderberg & Partners portfölj. Telekomoperatören får lämna på grund av aktiens goda utveckling, en 14-procentig uppgång, relativt index sedan den fick plats i portföljen.

”Vi ser dock fortsatt potential i aktien på sikt framförallt då vi ser att bolagets strategiska fokus i Latinamerika ger resultat och vi bibehåller även vår gröna rekommendation”, skriver analyshuset.

Assa Abloys aktie är upp nästan 4 procent sett över 2017. Vid 11.30-tiden på tisdagen har kursen stigit med omkring 1,7 procent under den aktuella handelsdagen.

Dela med dig