Aktiespararna

Experternas småbolagsfavoriter

Av David Flatbacke-Karlsson
23 november 20172 min lästid

Här är tio aktier som uppskattas extra mycket av förvaltarna.

De mest framgångsrika småbolagsfonderna har flera saker gemensamt.

Ett antal börsbolag förekommer i många förvaltares portföljer.

Tio särskilda aktier har bidragit extra mycket till stark avkastning.

Tvåsiffrigt till antalet. Dagens Industri (https://www.di.se/nyheter/har-ar-smabolagen-som-stjarnfonderna-alskar/) har tagit en titt på vilka aktier som finns med i de småbolagsfonder som har gått bäst de fem senaste åren.

Konsumentvarubolaget Dometic, som under torsdagen stiger flera procent på en köprekommendation, är ett populärt innehav. Totalt finns aktien, precis som klassiska Nibe, i fyra förvaltares portföljer.

Andra aktier som tycks gå hem hos förvaltarna är AAK, Addtech, Balder, Beijer Ref, Fabege, Nolato, Thule och Trelleborg. Bolagen, som sysslar med allt från kylaggregat till gummilösningar, hittas i tre olika portföljer.

Fonden som levererat utomordentligt

Sett över de fem senaste åren är C Worldwide Sweden Small Cap den fond av småbolagskaraktär som bjudit sina sparare på den finaste avkastningen. Den uppgår till närmare 224 procent.

Andra fonder som har en god period i mannaminne är bland andra SEB och Nordea och Handelsbanken och Carnegies småbolagsfonder, Spiltan Aktiefond Småland, Didner & Gerge, Humle, Lannebo (alla heter småbolag i ”efternamn”) samt Öhman Sweden Micro Cap, skriver Dagens Industri.



Dela med dig