Aktiespararna

Experternas utdelningsfavoriter: "För billig och utdelningen lockar"

Av Robert Andersson
22 mars 20225 min lästid
Ta del av Stockholmsbörsens utdelningskalender och läs vilka aktier Aktiespararnas analytikerduo har som utdelningsfavoriter.

Utdelningssäsongen är här och många bolag sitter med fyllda kassor, redo att dela ut pengar till sina aktieägare. Aktiespararna har sammanställt en lista med de utdelningar som är att vänta kommande veckor från de större bolagen på Stockholmsbörsen.

Dessutom har vi frågat våra analytiker Carl-Henrik och Robert vilka aktier de har som utdelningsfavoriter just nu.

Men till att börja med, varför delar bolag ut pengar till sina aktieägare överhuvudtaget? Vi frågar Aktiespararnas analytiker Robert Andersson:

- Att dela ut vinster till sina ägare är själva grundbulten i ett aktiebolag, och är varför investerare är beredda att satsa (och riskera) pengar i bolaget, säger Robert och fortsätter:

- Bolag kan under en viss tid argumentera för att behålla pengarna och på så vis kunna skapa större utdelningar till aktieägarna i framtiden, men den långsiktiga målsättningen i ett aktiebolag bör alltid vara att kunna ge tillbaka bolagets vinster till ägarna, avslutar han.

Carl-Henrik Söderberg, det finns många utdelningsjägare där ute, har du något kort tips till dem?

- Som långsiktiga utdelningsjagare vill du äga stabila utdelningsbolag med en god utdelningshistorik. Stabila utdelningsbolag tenderar till att vara välskötta, mindre riskfyllda med en god resultat- och balansräkning och då de nästan aldrig sänker sina utdelningar är det nästintill en garanterad avkastning som tillfaller dig som investerare år efter år. Många av de bolag vi tipsar om nedan besitter de egenskaperna.

Här är Rober Anderssons utdelningsfavoriter just nu:

  1. Handelsbanken - Banken är positionerade med fokus på svenska markanden och med mycket stor exponering mot bolån. Det gör banken stabil i osäkra tider och vid stigande räntor. Att direktavkastningen är hög får ses som en trevlig bonus.
  2. Betsson - Spelbolagen har haft det tung på Stockholmsbörsen under den senaste tiden. Problem med licensering i Nederländerna har bidragit till nedgången. Betsson har däremot fortsatt leverera goda siffror och uppvisar därför en god direktavkastning
  3. JM - Med en urstark balansräkning och bevisad förmåga att tjäna pengar även i tuffare tider ser JM intressant ut på dagens nivåer. Än så länge så har dessutom bostadsmarknaden visat sig stark vilket gör att JM kan vara på väg mot ett riktigt fint år. Skulle bostadsmarknaden kylas av så finns utdelningen som en fin krockkudde i aktien.

Här är Carl-Henrik Söderbergs utdelningsfavoriter just nu:

  1. Bilia - Stora problem med komponentbrist hämmar fordonsindustrin men Bilia bör klara sig bra med en förväntat fortsatt hög efterfrågan på begagnade bilar. Orderstocken för nya bilar var återigen den högsta någonsin. Med ett p/e-tal under 10 och en direktavkastning på 6 procent (bolaget delar ut 2 kronor kvartalsvis) känns risk/reward attraktivt kring dessa låga nivåer. Aktien är för billig och utdelningen lockar.
  2. Nordea - Det är svårt att inte gilla bankerna ur ett utdelningsperspektiv. I Nordea får du både en hög utdelning och dessutom köper bolaget tillbaka egna aktier. Bankaktier bör klara sig relativt väl i denna stökiga miljö med en låg värdering och hög direktavkastning som kudde. Att räntorna kommer upp mår bankernas räntenetto bra av och riskerna för kreditförluster bör ses som väldigt små och lär förbli så under hela året om inget oförutsett händer.
  3. Knowit - Starka kassaflöden, låga investeringsbehov och god utdelningstillväxt är den gemensamma nämnaren för de flesta bolagen i it-konsultsektorn. Knowit får ses som ett bra alternativ även om direktavkastningen är aningen låg i nuläget.
  4. Fabege - Fastighetsaktier är lite knepigt just nu med en befogad ränteoro men där samtidigt många aktier börjar se lågt värderade ut. Flertalet av fastighetsbolagen delar ut kvartalsvis vilket uppskattas och medför ett trevligt kassaflöde fyra gången per år. Favoriten är stabila och välkapitaliserade Fabege som anses ha bäst förutsättningar att fortsätta leverera och stå pall eventuella tuffare tider.

Kort om utdelningsaktier

Vad betyder utdelningsbolag?

Ett aktiebolag har möjlighet att välja att dela ut pengar till aktieägarna. Det vanligaste är att ett bolag använder en del av sin vinst och delar ut som kontanter. Du som äger aktier i bolaget får då in pengarna på det konto där dina aktier är placerade

Vad betyder ex-dag?

För att ha rätt till en utdelning behöver du äga aktien innan den så kallade ex-dagen. Den dagen är ett förutbestämt datum en viss tid innan utdelningen. Om du handlar aktien på X-dagen har du alltså inte rätt till den kommande utdelningen. Utdelningsdagen brukar infalla några dagar efter X-dagen.
Dela med dig