Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-03

Expertpanelen: Fem heta aktier

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 5 2019.

Urstark start på börsåret men panelen är oense om vart börsen tar vägen härnäst.

Den konklusionen kan vi göra efter att ha studerat vad pejlarna tror om börsutvecklingen de kommande två månaderna. 50 procent av de tillfrågade tror att börsen står högre med 3 procent eller mer, 40 procent tror att  börsen står lägre medan resterande 10  procent ser en sidledes börs framför sig. 

Den annars så starka korrelationen mellan börs och makrosiffror är som bortblåst under de senaste månaderna. Börsen har gått urstarkt medan inkommande ekonomisk statistik fortsätter att måla upp en dyster bild av framtiden. Centralbankernas överlag mjuka tonläge är givetvis positivt men frågan är om det kan stoppa rådande konjunkturförlopp.

Bolagens estimerade vinster ser okej ut i nuläget men revideringstrenden pekar trots detta nedåt. Sammantaget är det lätt att förstå den spretiga börssyn som pejlingpanelens medlemmar ger i dagsläget.

I vanlig ordning får panelen även dela med sig av vilka aktier som de tror går bäst på en till två månaders sikt. De hetaste aktierna att äga inom det tidsintervallet är Boliden, Evolution Gaming och Dometic tätt följt av Nibe och Hexagon. Boliden har hämtat igen stora delar av nedgången som vi såg kring årsskiftet och tron är uppenbarligen att upptrenden kan fortsätta. Vad gäller Evolution Gaming kan vi bara konstatera att bolaget fortsätter att leverera fantastiska siffror och det är därför lätt att förstå panelens förtjusning i aktien. Den höga värderingen till trots. Dometic får ses lite mer som en ”dog” och aktien delar för tillfället analytikerkåren. Den skuldtyngda balansräkningen och känsligheten mot amerikanska konsumenter avskräcker medan en låg värdering, förbättrade marginaler och ökad andel försäljning mot eftermarknaden agerar motpol.

Verkstadssektorn är fortsatt den mest populära sektorn att äga på sex månaders sikt med 38 procent av rösterna, följt av bank och hälsovård med dryga 23 procent  vardera av rösterna. Blickar vi ut globalt är det jämt skägg mellan den europeiska, amerikanska och asiatiska marknaden med 24 procent vardera av rösterna vid frågan om vilken aktiemarknad som går bäst kommande sex månaderna.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.