Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-10-03

Expertpanelen: Här är våra fem favoritaktier

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 9 2019

Efter några deppiga månader är nu Pejlingpanelen mer positiv än på länge.

Defensiva aktier har varit hett att investera i de senaste månaderna men nu ser vi en vändning där allt fler tror på mer cykliska bolag. Handelskonflikten har lugnat ner sig, makrosiffror har på sina håll kommit in aningen bättre än befarat (dock från väldigt låga nivåer) och tron om ytterligare centralbanksstöd lever kvar.

Sammantaget medför det en positiv­ mix med lite positivare humör bland investerare, så även hos våra pejlare. 43 procent av de tillfrågade tror på verkstad som bästa sektor att äga de kommande sex månaderna. 10 procent tror på banker. I föregående pejling trodde 65 procent på hälsovård och fastigheter, i dag är den siffran 45 procent. Fortfarande hög men den procentuella minskningen är icke desto mindre tydlig.

LÄS OCKSÅ: Dyra – men köpvärda aktier

Sektorutsikterna avspeglas också i vilka aktiefavoriter som Pejlingpanelen har just nu, där cykliska bolag är överrepresenterade. På första plats har vi Volvo och Securitas på 6 procent vardera av rösterna. Husqvarna kommer på andra plats med 4 procent
av rösterna medan de gruvrelaterade bolagen Sandvik och Epiroc kniper tredjeplatsen med 3 procent vardera av rösterna.

Zoomar vi ut perspektivet och ser till vilken aktiemarknad som tros gå bäst närmaste sex månaderna kan vi konstatera att Europa gått från att inte vara intressant till att tillsammans med USA vara de hetaste marknaderna. De fick 24 procent procent av rösterna var. Sen hittar vi Afrika och Mellanöstern på tredjeplats, med 19 procent av rösterna, lika många röster som Sverige fick. I botten ligger Asien, Latinamerika och Östeuropa.

MISSA INTE: 10 aktier som står pall i oroliga tider

Var står börsen om två månader då? Föregående månad var det hela 44 procent av de tillfrågade som trodde att börsen skulle ner 3 procent eller mer. I dag är det bara 19 procent som tror det. 38 procent tror på en stigande börs (3 procent eller mer) medan 43 procent tror på sidledes marknad de kommande månaderna. Den som lever får se.

FAKTA

Aktiespararens pejlingpanel består av cirka 100 av landets främsta aktieexperter hos banker, försäkringsbolag, fonder, tidningar med mera. Prognoser och tyckanden är fristående från tidningens åsikter.

YTTERLIGARE LÄSNING: Aktierna som är känsligast

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.