Aktiespararna

Extrapris i matbutiken

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
16 november 20178 min lästid

Allmän reflektion

Har ni sett erbjudandet? Är ni köpsugna?

Bilden visar extrapris på tandkräm i ICA-butiken som ligger runt hörnan från Aktiespararnas kansli i Stockholm

Vilken deal!

Nedsatt pris brukar locka de flesta konsumenter i Sverige – liksom i andra länder – till köp. ”Ta 3 betala för 2”-erbjudanden brukar också dugga tätt i matbutiker och det finns goda anledningar till det.

För vem gillar inte en bra deal?

På aktiemarknaden tenderar dock investerare att i stället bli avskräckta av nedsattapriser.

Det låter kanske märkligt – men marknadens aktörer tycker att det känns ”bättre” att köpa något som faktiskt har stigit i pris i jämförelse med något som fallit. Att köpa något som stigit 20 procent känns också ”mindre riskabelt” jämfört med något som sjunkit lika mycket.

Och i teknisk analys är just ”trenden din vän”. Något förenklat betyder det att köpa aktier vars pris ”trendar uppåt” i förhoppning om att utvecklingen fortsätter och att uppgång föder ny uppgång och vice versa.

Vi ser inget trendomslag i sikte i ICA-aktien, som tappat mark efter den senaste rapporten. Grafen visar aktiekursen fem år tillbaka i tiden.

Men faktum kvarstår att många blir säljsugna när aktiepriset går ned respektive köpsugna när priset går upp.

Tänk om det fungerade likadant i er lokala ICA-butik?

”Sista paret morötter för 10 kr” kanske ICA-handlaren ropar ut i högtalaren.

”Nej, för tusan, du får 12 kronor för morötterna i stället” svarar en anonym köpare.

Det skulle onekligen väcka en del frågetecken.

Naturligtvis finns en dimension till att ta hänsyn till vid aktieköp – värdet på den underliggande rörelsen.

I det korta perspektivet kan det nämligen råda stor skillnad mellan priset och värdetpå en aktie, men över tid tenderar prisbilden att konvergera med värdet.

Priset säger med andra ord inte allt. Men aktiepriset ger samtidigt en indikation på hur värdet i en rörelse utvecklas över tid. Det är på så vis en viktig marknadssignal.

Varför denna långa utläggning kanske ni frågar er?

Jo – eftersom vi givetvis lockas av det nedsatta priset på ICA-aktien. Efter rapporten har aktien fallit med 5 procent och handlas nu kring 298 kronor.

ICA Gruppen har länge varit en favoritaktie i Korta Portföljen som vi köpt och sålt i omgångar. Senast sålde vi på 330 kr eftersom uppsidan kändes begränsad.

Vid säljtillfället var de flesta positivt inställda till ICA-aktien som vid tidpunkten bedömdes ”ha mera att ge” av diverse aktieexperter.

Efter ett +30-kronors fall har pendeln nu svängt till att ”aktien känns fullvärderad” eller vår personliga favorit ”aktien är inte attraktiv på dessa nivåer” enligt samma experter.

En attraktiv rörelse

När vi betraktar ICA Gruppen ser vi en rörelse med betydande konkurrensfördelar verksamt i en ocyklisk – eller till och med kontracyklisk - bransch med höga inträdesbarriärer. Koncernen har en ledande position på dagligvarumarknaden i Sverige och ICA-modellen ”med fria handlare i samverkan” är och har varit en mycket framgångsrik strategi.

Som grädde på moset finns en växande apoteksrörelse (ICA köpte Apoteket Hjärtat för några år sedan och slog samman Hjärtat med det tidigare apoteksbenet Cura), och en framgångsrik banksatsning genom ICA-banken samt en mindre rörelse i Baltikum (som förstärks i och med köpet av IKI i Litauen).

Dessutom finns stora möjligheter för koncernen att expandera sin e-handelsverksamhet.

Och prislappen för allt?

Aktien handlas till ett p/e-tal för rullande 12-månader på 14,9x med en direktavkastning (om vi antar en utdelning på 11 kronor per aktie i vår) på 3,7 procent.

Givet stabiliteten i basaffärren kan vi invertera p/e-talet till ett e/p-tal och få en så kallad ”earnings-yield” (något förenklat avkastningskrav) på 6,7 procent och ställa detta i relation till den ”riskfria” räntan på svenska statsobligationer.

I skrivande stund ger en svensk femårig respektive en tioårig statsobligation -0,14 procent respektive 0,83 procent i ränta.

Nu säger vi inte att ICA-aktier är en ”riskfri” placering likt svenska statsobligationer (som enligt vår mening är långtifrån riskfria) men prissättningen påvisar en iögonfallande skillnad.

En del argumenterar för att ICA Gruppen i bästa fall växer 4-5 procent årligen och att p/e-talet på runt 15x därför indikerar en ”kraftig övervärdering”.

Vi håller inte alls med i denna endimensionella argumentation.

För vad är egentligen värdet i ICAs - förvisso tillväxtmagra – men konjunkturstabila rörelse relativt avkastningen på ”riskfria” alternativ som i bästa fall ger negativ real avkastning?

Aktier existerar och värderas nämligen inte i ett vakuum, utan värderingen behöver ställas i proportion till alternativen som finns tillgängliga på marknaden.

P/e 15 för ett bolag som växer 4-5 procent årligen är kanske högt för ett cykliskt bolag i ett normalt ränteläge – men vi befinner oss inte i ett normalt ränteläge och ICA Gruppen har heller inte en cyklisk profil.

Kan dock räntan stiga härifrån (från 5000 årslägsta)

Kommer räntan stiga kraftigt imorgon? Sannolikt inte utan stora konsekvenser.

Enligt vår mening köper vi därför mycket hellre ICA-aktier än att investera i svenska statsobligationer.

Mot den bakgrunden ökar vi positionen i ICA Gruppen på 298 kronor och aktien hamnar åter i den åtråvärda toppen i Korta Portföljen.

ICA-innehavet blir därmed betydligt större del av portföljen och vi väljer även att fylla på i flertalet andra bolag efter den sättning vi har sett på börsen. Se portföljen nedan med grönmarkerade bolag.

Vidare noterar vi att försäljningen av vårt tidigare innehav i Electrolux på 301 kronor för två veckor sedan hittills har visat sig vara vältajmat. Med argumenten att det förelåg frågetecken kring tillväxten i USA, risken för framtida marginalpress och att dessutom värderingsgapet gentemot Whirlpool stängts samtidigt som flertalet analyshus tagit ned sina rekommendationer, tyckte vi att det var läge att låsa in vinsten och en 34-procentig uppgång.

När bolagets kapitalmarknadsdag väl drog igång idag, torsdag, visade det sig att våra farhågor var befogade. Bolaget flaggar för en lägre marknadstillväxt i USA samt ökade råvarukostnader (något som trots allt borde vara hyfsat inprisat i aktiekursen redan) och aktien faller 3 procent. Aktien toppade på 305 kronor för två veckor sedan och handlas nu under 280 kronor. Just nu väljer vi att avvakta i Elux-aktien, men vi får se om aktien kommer in i portföljen vid ett senare tillfälle.

Hennes & Mauritz

H&M-aktien är för tredje gången sen i somras nere på 200-kronorsnivån. En nivå som visat sig vara ett väldigt starkt och svårforcerat stöd. Vi har tidigare gjort lyckade kortsiktiga trades med start från denna nivå men i dagsläget väljer vi att avstå från aktien, historiken till trots.

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig