Aktiespararna

Få tror på fallande bopriser

Av Göran Lind
24 maj 20231 min lästid
Bland Hemnets besökare är det nu allt fler som tror att bostadspriserna har bottnat. I en undersökning som genomfördes i maj uppgav 31% av de tillfrågade att de inte tror att bostadspriserna kommer att gå ner mer. Bara var femte besökare tror på en prisnedgång på 5% eller mer, motsvarande andel i november månads mätning var 38%.

”Hittills i år har bostadspriserna på många håll stabiliserats och i maj ser vi fortsatta prisuppgångar. Det är tydligt att bostadsmarknaden just nu står emot de höga räntorna bättre än innan årsskiftet, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

Bland bankekonomerna är tongångarna annorlunda. Nordea håller fast vid prognosen om 20% fall från toppen, hittills är priserna i snitt ned med 12%.

”Hushållen har än så länge inte drabbats fullt ut av räntehöjningarna samtidigt som inflationen är fortsatt hög och gröper ur hushållens disponibla inkomster”, säger chefekonom Annika Winsth till Affärsvärlden. 

Justerar prisprognos

Danske Bank har räknat med ett fall på 25%. Bankens makroanalytiker Therese Persson säger dock till Affärsvärlden att prognosen kan justeras ned. 

”Vi börjar troligen närma oss slutet på räntehöjningscykeln så det blir nog inte så illa som vi befarat. Men jag skulle bli överraskad om vi inte får se en liten nedgång till kommande månader med tanke på hur många hushåll som behöver refinansiera sina bolån snart, kombinerat med att andra eftersläpningseffekter av styrräntehöjningarna successivt slår in.”, säger hon till tidningen.

Dela med dig