Aktiespararna

Fakta om Aktiespararnas analyser

11 april 20232 min lästid
Förtydligande efter artikel i Dagens Industri.

Dagens Industri (DI) har i en artikel granskat den analysverksamhet som bedrivs av Analysguiden och som avser så kallade uppdragsanalyser.

DI:s artikel innehåller en del missvisande formuleringar som gör att läsaren kan få bilden av att granskningen avser all analysverksamhet inom Aktiespararna, vilket inte är fallet. Därför behövs ett förtydligande kring de analyser och råd som bedrivs av Aktiespararna:

  • Inom ramen för tidningen Aktiespararen görs oberoende analyser av börsföretag. De publiceras dels löpande digitalt på aktiespararna.se, dels i tidningen. Dessutom görs analyser som ligger till grund för Aktiespararnas tre portföljer: Bas-, avkastnings- och småbolagsportföljen. Portföljerna har sedan start klart överträffat Stockholmsbörsen. Även för de enskilda analyser som gjorts är utfallet i huvudsak positivt i jämförelse med index. En mer fullständig utvärdering av detta kommer att publiceras under den närmaste tiden.
  • I Smartbox, en kostnadsfri sparform för medlemmar i Aktiespararna, görs analysen med hjälp av analysprogrammet ”Hitta kursvinnare”. Även här har utfallet varit klart bättre börsindex sedan start. Smartbox ingår också i den utvärdering som kommer att publiceras.
  • Den del som DI har granskat avser alltså inte analyser som görs inom ramen för vårt medlemserbjudande. Istället är det Analysguidens uppdragsanalys, alltså analyser där det framgår att bolag betalar för att få analytikerbevakning, som granskats. Granskningen avser de uppdragsanalyser som gjordes i mars 2022. Utfallet är i jämförelse med börsutveckling och riktkurser inte tillfredställande. Samtidigt är Analysguidens analysverksamhet i stor grad inriktad på små bolag i en tidig utvecklingsfas som generellt haft en mycket svag kursutveckling under det senaste året. Andras analyser av liknande bolag har också haft ett svagt utfall under samma period.

Har du som medlem frågor om detta så är du varmt välkommen att höra av dig via mejl till medlems-service@aktiespararna.se

Dela med dig