Aktiespararna

Faktorerna som styr börsen i höst

Av Redaktionen
14 september 20204 min lästid
Denna krönika framgår ur Aktiespararen nummer 8 - 2020.
Coronakrisen är långt ifrån över, men under sommaren har ekonomin visat tydliga tecken på en återhämtning. Bilden har bekräftats av bolagen under rapport­säsongen, både i Sverige och internationellt. Överlag har rapporterna varit bättre än befarat.

Även om många bolag faktiskt har klarat sig bättre än väntat så går det andra kvartalet till historien som ett av de värsta någonsin. Men det gigantiska raset i bolagsvinster och BNP är redan förpassat till historieböckerna. Det viktiga är vad som händer i höst och nästa år, då förväntningarna är att vinsttillväxten ökar med tvåsiffriga tal. Med tanke på hur starkt börsen utvecklats sedan botten i mars bör det inte finnas alltför stort utrymme för besvikelser framöver.

Blickar vi över till andra sidan Atlanten kan vi konstatera att den amerikanska aktiemarknaden har gått avsevärt starkare än den europeiska i år. En viktig orsak till det är förstås kurslyften i de stora amerikanska teknikbolagen, som fått bränsle av den ökade digitaliseringen som följt i coronakrisens spår. Det har varit gynnsamt även för svenska sparare eftersom det ökat avkastningen på både USA-fonder och globalfonder. Även i Sverige och Europa har rapportsäsongen bidragit till nya kurslyft, och många bolag har pekat på en ökad efterfrågan i slutet av kvartalet. Samtidigt har den svenska kronan stärkts kraftigt mot både euro och dollar, vilket kommer att bli en motvind för många svenska exportbolag senare i år.

Samtidigt som rapportsäsongen faktiskt har bjudit på en hel del ljuspunkter så finns det fortfarande en betydande makroekonomisk och politisk osäkerhet inför hösten. Coronakrisen är långt ifrån över och i många länder pågår pandemin för fullt. I flera amerikanska delstater registreras dagligen ett stort antal nya smittade, och i länder som tidigare lyckats få ner spridningen ser vi nu lokala utbrott som kräver nya restriktioner. Så länge det räcker med regionala åtgärder och vi slipper en ny nedstängning av hela ekonomier så bör det inte knäcka återhämtningen, men däremot kan det göra att den tar längre tid. Smittspridningen är och förblir en viktig parameter att hålla koll på ända tills vi fått fram ett fungerande vaccin.

En annan faktor som både kan lyfta och sänka marknaden är politiska stöd och stimulanser – eller frånvaron av sådana. Fler åtgärder behövs för att säkerställa att återhämtningen fortsätter, och både företag och konsumenter behöver stöttas för att våga investera och konsumera. Tappar de framtidstron så stannar de ekonomiska hjulen. Att EU under sommaren enats om en stödfond på 750 miljarder euro är positivt, och i USA diskuteras för närvarande ytterligare ett stimulanspaket värt över 1 000 miljarder dollar, även om kongressen i skrivande stund ännu inte enats om dess utformning. Löften från centralbankerna om låga räntor och fortsatta flöden av likviditet ger också stöd åt sentiment och riskaptit på marknaden.

På den politiska fronten har tonläget mellan USA och Kina skärpts. Så länge det nuvarande handelsavtalet förblir intakt bör det inte utgöra något direkt hot mot börsen, men hård retorik kan förstås bidra till oro på marknaden i ett redan osäkert läge. Till hösten väntar också det amerikanska presidentvalet. För tillfället pekar oddsen på en seger för Joe Biden, men att opinionsundersökningar är osäkra och att oddsen kan svänga snabbt har vi fått erfara mer än en gång. Vinner Trump i höst finns det en risk att handelsretoriken trappas upp igen efter valet.

Att hösten har potential att bjuda på en del börsdramatik råder det ingen tvekan om, men för den långsiktiga spararen spelar det ingen större roll. Att tajma marknaden är svårt och historiskt har det lönat sig bättre att sprida risken i portföljen, och att tänka långsiktigt. Mitt bästa tips är att följa den strategin i höst också.

Maria Landeborn


Dela med dig