Aktiespararna

Faktorn som kan sänka börsen: ”Kommer trigga”

Av David Flatbacke-Karlsson
29 november 20182 min lästid

Stigande räntor är inte största hotet mot aktiemarknaden.
I stället ser den pessimistiske experten en annan risk.
– Det är elefanten i rummet, säger David Rosenberg, chefsstrateg på Gluskin Sheff, till CNBC.

Förmodade räntehöjningar löper ingen större risk att sätta käppar i hjulet för börsen och få kurserna att falla brant.

Men det finns ett annat orosmoln som ter sig allt mörkare på investerarhimmelen.

Amerikanska centralbanken Federal Reserves bantning av balansräkningen skrämmer David Rosenberg, chefsstrateg och chefsekonom på Gluskin Sheff.

– Det är elefanten i rummet. Fed behöver inte göra så mycket åt räntorna. Bara balansräkningen i sig är tillräcklig för en likviditetspress, säger han till CNBC. (https://www.cnbc.com/2018/11/29/liquidity-squeeze-could-hit-stocks-hard-david-rosenberg-warns.html)

David Rosenberg, känd som en riktig ”bear” (marknadspessimist), vill inte uttala sig exakt om hur mycket börsen kan påverkas. Han är dock säker på att det inte är positivt.

– Det går inte att säga om det kommer att leda fram till en riktig recession. Men det kommer absolut att trigga och åtminstone leda till en inbromsning.

”Marknaden ville verkligen lyfta”

David Rosenbergs uttalande kommer kort efter Fed-chefen Jerome Powells relativt duvaktiga tal om penningpolitiken som fick pressade börser att klättra.

Det får dock inte David Rosenberg att ändra syn på centralbankens framtida agerande. Han är övertygad om att den kommer att strama åt mer än vad som prisas in. Chefsstrategen förklarar även studsen uppåt på börsen med att investerarna väntat på något som kan tolkas som ett positivt tecken.

– Marknaden ville verkligen lyfta. Mycket av det beror på förhoppningarna inför G20-mötet i helgen och att handelsspänningarna mellan USA och Kina kanske kan lätta.

David Rosenberg anser att gemene man inte är tillräckligt förberedd på hur Federal Reserve kommer att ändra spelplanen.

– Det kommer att slå mot ekonomin och marknaden 2019, säger han.

Dela med dig