Aktiespararna

Fallande knivar med potential

16 november 202012 min lästid
Fallande knivar med potential.
Stora kursförlorare – så kallade fallande knivar – är sällan en bra investering. Men det finns undantag. Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark listar sina favoriter bland storbolagens bottenliga.

Ögat letar ständigt efter mönster

På aktiemarknaden tenderar blickarna att dras till aktierna som rör på sig mest. Kursvinnarna får stor uppmärksamhet. Det får även kursförlorarna.

I den sistnämnda kategorin tenderar småsparare att dras extra mycket till. Att jaga fynd är en fängslande hobby och ofta ger större kurstapp köplust.

Swedbank, H&M och SAS är exempel på storbolagsaktier som fångat mångas intresse de senaste åren. Dessvärre med blandad framgång.

Den krassa sanningen är att problemtyngda bolag sällan är en bra investering på börsen. Ofta är större kursförlorare synonymt med strukturella problem och svala framtidsutsikter. Vanligen blir det värre innan det blir bättre.

Hitta rätt lägen

Som allt annat på börsen finns det undantag. Regeln att gårdagens stora förlorare även är morgondagens förlorare stämmer ofta, men inte alltid.

För investeraren gäller det att identifiera om nödvändiga förutsättningar för en vändning verkligen existerar. Och – självklart - hitta rätt lägen bland alla möjliga kandidater.

Studerar vi kurslistan finns det en rad solskenshistorier där en tidigare fallande kniv vänt verksamheten och istället blivit en vacker svan. Vem gillar inte en stark comeback? Börsen älskar åtminstone dessa aktier.

Mer motståndskraft i storbolagen

Storbolag har i regel större förutsättningar att klara utmaningar än mindre bolag. Förklaringen? Storbolag har ofta en stabilare intäktsbas, fler intressenter och större möjligheter till kapitalanskaffning, även i ett stressat marknadsläge.

Coronakrisen har påverkat många bolag under 2020, men vaccinhoppet har medfört en kraftfull återhämtning i många förloraraktier på senare tid.

Att köpa pressade storbolag kräver dock tålamod. Det finns självklart inga garantier för att den fallande kniven ska vända, men börsens kortsiktiga fokus ger långsiktiga möjligheter för den som är villig att blicka ett eller fler år framåt.

Med det sagt, här är tre storbolagsaktier med potential

Handelsbanken (kurs 85 kronor)

Den svenska storbanken Handelsbanken har fallit kraftigt under 2020. Nedgången började emellertid tidigare. Aktiekursen toppade på 142 kronor år 2015 och har sedan dess fallit med nära 50 procent till dagens nivå.

Hela den europeiska banksektorn har i åratal dragits med stora problem och återkommande besvikelser efter finans- och eurokrisen 2008/2009 respektive 2011–2012, men Handelsbanken var länge det lysande undantaget.

Banken stoltserade med överlägsen kreditkvalitet, exceptionellt låga kreditförluster, nöjda kunder och inga behov av statliga nödinsatser.

När konkurrenter som Swedbank, SEB och Nordea behövde livsuppehållande stimulanser i finanskrisens spår, seglade Handelsbanken stärkt genom krisen med egna medel.

Efter finanskrisen lanserade bankkoncernen en storoffensiv i Storbritannien. Antalet kontor växte i snabb takt, likaså räntenettot. Den stabila affären och framgångarna gav banken en klar premievärdering på börsen.

Därefter hände något. Från 2016 har marknadens bild av banken förändrats. Från att vara den självsäkra och kostnadsmedvetna kvalitetsbanken till att bli en kontorstyngd bankrörelse som halkat efter i digitaliseringen.

Till det kommer det pikanta Brexit-kryddan som påverkar verksamheten i UK. Därutöver har coronakrisen satt sina spår och tvingat fram omtag.

Bantat kontoren

Stora besparingsprogram har aviserats och en betydande översyn av kontorsnätverket har genomförts. Det handlar om stora neddragningar. Antalet kontor ska mer än halveras i Sverige och det snabbt. 1000 anställda får gå.

Motgångarna har gjort avtryck. För första gången på flera år handlas Handelsbankens A-aktie till under bokfört eget kapital per aktie. I dagsläget rör det sig om en rabatt på cirka 10 procent, det vill säga ett p/bv-tal på 0,9 gånger.

Rabatten låter kanske inte speciellt stor i värderingstermer för bank och finans nuförtiden, men det är den. Givet att banken gått från en premievärdering på 1,9 gånger p/bv under år 2016 till dagens 1,0 är det en exceptionell nedgång.

Med värderingen markerar marknaden sin tydliga misstro mot Handelsbankens framtidsutsikter. Vd Carina Åkerström arbetar tveklöst i motvind. Banken ska ställa om sin affärsmodell – på rekordtid – samtidigt som den långsiktiga moroten för de anställda i vinstandelsstiftelsen Oktogonen uteblir.

Kommer det att gå? Mycket tyder på det. Handelsbankens verksamhet är i grunden den exakt samma som under toppåret 2016. Omvärlden har förvisso förändrats, konkurrensen har hårdnat och digitaliseringstrycket accelererats.

Men grundbultarna i rörelsen: kreditmodellen och företagskulturen är intakta. Kreditkvaliteten är hög. Möjligen har företagskulturen och motivationen bland de anställda påverkats negativt av förändringen av Oktogonen.

I en tid när investerare jagar återkommande intäkter är bankaffären intressant. Räntenettot ger stabilitet, kreditförlusterna hålls i schack och provisionsaffären agerar stöd till nedersta raden. Ett exempel på det är Handelsbanken Fonder, som är ett välrenommerat fondbolag som ger goda intäkter.

Blickar vi framåt, handlas aktien till ett p/e-tal för 9 gånger för 2021 och något lägre för 2022 års prognos. Om utdelningar blir aktuella igen nästa år kan banken skifta ut en hel del. De senaste åren har utdelningsandelen legat runt 70 procent. Med samma antagande, blir direktavkastningen runt 8 procent

En stor dos tålamod kommer att krävas i Handelsbanken. Men för den långsiktiga erbjuder dagens kurs hög kvalitet till nedsatt pris. Likt finansmannen och styrelsens ordförande Fredrik Lundberg, är det svårt att inte gilla Handelsbanken på dessa nivåer. Det är köpläge i den fallande bankniven.

Hufvudstaden (kurs 135 kronor)

Ett annat bolag i Lundbergssfären som fallit kraftigt under 2020 är Hufvudstaden. Fastighetsbolaget äger och förvaltar fastigheter i centrala lägen i Stockholm och Göteborg. I år har inriktningen varit mindre gynnsam.

Ett bestånd riktat mot fysiska butiker, restauranger och höga kontorshyror har varit en iskall kombination i coronakrisens fotspår. I tid när människor distansarbetar, konjunkturen viker, företag drar ned på kontorsplatser och konsumenter väljer billig e-handel, har fastighetsbolaget haft det tufft.

Motgångarna syns i kursutvecklingen. Hufvudstaden-aktien toppade på strax under 204 kronor i februari och har därefter tappat närmare 40 procent av sitt värde. Nedgången är iögonfallande för ett stabilt och välskött fastighetsbolag.

Sedan i somras har en stabilisering i aktiekursen ägt rum. Aktien har stigit något från bottennivåer runt 100 kronor. Bakom stabiliseringen finns vaccinhopp och en generell återhämtning för fastighetsbranschen på börsen.

En annan förklaring finns i att Hufvudstaden har inlett ett återköpsprogram av egna aktier efter sommaren. Under september månad köpte bolag tillbaka nästan 4 miljoner aktier till ett värde av en halv miljard kronor.

Substansrabatt

Efter årets stora utförsåkning på börsen är Hufvudstaden attraktivt värderat relativt sin historiska värderingsnivå på börsen.

Faktum är att fastighetsbolaget handlas till en tydlig rabatt mot både det aktuella substansvärdet som per tredje kvartalet står i 176 kr per aktie och mot eget kapital per aktie på 144 kr per aktie.

Förklaringen till den låga substansvärderingen finns i att marknaden är skeptisk både till hyreshöjningspotentialen (som har varit drivande i intjäningen senaste åren) och gällande tillväxtutsikterna.

Börskursen ställt mot förvaltningsresultatet per aktie (EPRA EPS) är desto dyrare. För rullande tolv månader hamnar denna multipel på runt 25 gånger. Det är inte lika billigt som den tilltagna substansvärderingen indikerar.

På kort sikt är heller inte utsikterna särskilt ljusa för verksamheten. I fastighetsbolag finns alltid en eftersläpning och det tar tid innan utmaningarna syns i räkenskaperna. Kommande kvartal kommer därför bjuda på få ljusglimtar.

Kvalitetsbolag ska dock köpas vid motgångar. För långsiktiga investerare som vill ha ett stabilt och välskött fastighetsbolag till låg finansiell risk är Hufvudstaden en bra kandidat. Bolaget kommer överleva denna kris.

Stabil utdelningshistoria

Utdelningshistoriken är klanderfri, där Hufvudstaden under åratal har överfört betydande värden till aktieägarna genom en närmast kassaskåpssäker årlig utdelningshöjning. En återgång till det normala kommer dock att ta viss tid.

På längre sikt kan Hufvudstaden ställa om sitt bestånd till bostäder och/eller eventuellt öka belåningen för att köpa konkurrenter i kris. A-lägen i Stockholms och Göteborgs innerstad kommer alltid att vara attraktiva.

För den som orkar vänta ut stormen är det köpläge i aktien. Viruskrisen har gjort 2020 till ett sällsynt förlorat år för Hufvudstaden, men substansen är densamma och förvaltningen är professionell med branschens nöjdaste kontorshyresgäster. Kåkarna står kvar och balansräkningen är i toppskick.

Lundin Energy (kurs 205 kronor)

Familjen Lundins flaggskepp – Lundin Energy – har haft ett tungt 2020. Oljepriserna har rasat i spåren av minskad ekonomisk aktivitet.

Till skillnad från andra kriser har även coronakrisen hämmat närmast alla former av mänsklig interaktion. Den sociala distanseringen har medfört inställda resor, avbokade möten och minskade fraktvolymer.

Efterfrågan på råolja och dess raffinerade produkter, har fallit. Under våren var situationen till och med så tumultartad att det kraftiga överutbudet medförde ett negativt oljepris för terminskontrakt med omgående leverans.

Som om inte det räckte, har även investerares ökade fokus på hållbarhet satt sina spår i oljeindustrin. Sektorn är oälskad och få professionella investerare vill år 2020 ha ett fossilt energibolag i sina innehavslistor.

Motgångarna syns i Lundinbolagets aktiekurs. Sedan toppen i september 2018 har Lundin Energy tappat cirka 40 procent av sitt börsvärde. Utdelningen har förvisso värmt i en annars dyster tillvaro, men trenden är tydligt nedåtriktad.

Skördetiden

För den som ändå kan tänka sig att äga ett oljebolag är Lundin Energy bäst i klassen. Bolaget har genom åren bevisat sig med extraordinära prospekteringsframgångar och stadigt stigande produktionstillväxt.

Framgångarna vid fältet Edvard Grieg ger stöd, samtidigt som megafältet Johan Sverdrup äntligen är igång. Med den förväntade utbyggnaden inräknad, väntas kraftiga tillväxttal kommande år för produktionen.

Med ett vaccin på plats mot slutet av 2020 och en successiv återgång till det normala, är utsikterna för 2021 förhållandevis ljusa. Med ökad ekonomisk tillväxt väntar en högre energiförbrukning.

Med Johan Sverdrup i uppskalningsfas och stigande oljepriser kan Lundin Energy bli en av kursvinnarna nästa år. Risknivån är hög när de flesta investerare springer ifrån oljesektorn, men potentialen är stor.

I närtid väntas kapitalmarknadsdagen den 28 januari ge mer klarhet i utdelningsfrågan. Hur brant utdelningslyftet blir återstår att se, men en sak är säker – Lundinfamiljen brukar komma tillbaka starkt. Optimisten hoppas att så blir fallet även denna gång.

Aktietips

Dela med dig