Aktiespararna

Fastators vd ska utredas på nytt

Av Annelie Östlund
20 november 20235 min lästid
Fastators vd vd Joachim Kuylenstierna.
Nu tillsätter Fastators styrelse ännu en utredning av vd Joachim Kuylenstierna. Den första utredningen som gjordes förra året ”efter rykten” fick inte fram något om Kuylenstiernas prat om ”luftfakturor” och att ”tvätta pengar” som spelades in av polisen i samband med ett av Sveriges genom tiderna största knarkmål. ”Vi som sitter i styrelsen har inte haft en aning om detta”, säger ordföranden och tidigare S-toppen Björn Rosengren.

”För det är ju ett sätt för dom att tvätta pengar”, säger fastighetsbolaget Fastators sittande vd Joachim Kuylenstierna i en inspelning som polisen gjorde i samband med ett knarkmål som döpts till ”Operation Playa”.

Huvudmannen Jonas Falk dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse, men friades helt i hovrätten. Den så kallade ”ensamseglaren” Mauritz Andersson dömdes till 14 års fängelse, ett straff som han nu avtjänat, skriver Aftonbladet som tagit del av den nyutgivna boken ”Operation Playa: kokainets väg till Sverige” som journalisten och författaren Rikard Anderson skrivit och publicerat.

Avlyssnade Joachim Kuylenstiernas telefon

I boken avslöjas att polisen under utredningens gång avlyssnade Joachim Kuylenstiernas telefon, bland annat med anledning av att finansmannen hade haft en relation med Harriette Broman – Jonas Falks moster som också åtalades i knarkmålet. Men också för att Kuylenstierna i omgångar tagit emot pengar från Broman som precis som Jonas Falk friades i hovrätten.

I boken och tidningen återges delar av ett inspelat samtal daterat 2009 mellan Joachim Kuylenstierna och en svensk, kvinnlig affärsbekant bosatt i Schweiz. Kuylenstierna beskriver i samtalet hur han tänkt hjälpa Jonas Falk med att sätta upp en lämplig företagsstruktur.

Kuylenstierna talar också om ”luftfakturor” och hur det är möjligt att hantera stora mängder kontanter.

Rosengren: Inte känt till detta

Enligt Fastators ordförande tillika tidigare S-toppen Björn Rosengren har styrelsen varken känt till inspelningen eller innehållet i samtalet – inte förrän nu.

Trots detta lät styrelsen göra en undersökning av Kuylenstiernas göranden och låtanden 2022.

Varför gjorde ni det?

”Vi tänkte: låt oss göra en riktig genomgång för det pratas så mycket. Och det finns ingenting om detta i genomgången.”

Ni hörde en massa rykten?

”Ja, lite rykten hit och dit. Nu kommer vi att tillsätta en utredning med en oberoende advokat som får gå igenom alltihop”, säger Björn Rosengren och fortsätter:

”Den här utskriften som författaren tagit fram till sin bok – den är för mig en fullständig överraskning. Jag hade ingen aning.”


Tillsätter intern utredning

Det är ju trots allt ett förtroendeuppdrag att vara vd. Och någon som sitter och pratar om ”luftfakturor” och penningtvätt i telefonen – kan man ha en sådan vd?

”Du hör vad jag säger. Vi i styrelsen och valberedningen hade inte en aning om detta."

Vad säger ni nu när ni vet?

”Då gör jag by the book – jag låter en oberoende advokat utreda detta. Och när jag får svar av honom, då får styrelsen ta ställning till vad vi gör.”

Joachim Kuylenstierna kontrollerar enligt Holdings 27,73 % av rösterna i Fastator. Kuylenstiernas numera Schweizbaserade medgrundare Mats Lundberg, som också sitter i Fastators styrelse, sitter på 27,50 %. Tillsammans har de 55,23 % av rösterna.

Har du talat med Mats Lundberg?

”Även om de skulle slå sig ihop – det här avgör styrelsen som har till uppdrag att tillsätta och avskeda vd.”

Och ägarna väljer styrelse.

”Du låter konspiratorisk. Så fungerar det inte i ett börsnoterat bolag.”


Sverre Linton: Svårt att se att han får fortsatt förtroende

Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton säger att bollen nu ligger hos Fastators styrelse.

"De har nu tillsatt en utredning och avvaktar vad den kommer fram till. Men om man bara ser till det som har framkommit i tidningsartiklarna, så har jag svårt att se att styrelsen ska kunna ha fortsatt förtroende för honom", säger han.

Till Aftonbladet säger Fastators vd Joachim Kuylenstierna att anklagelserna är "bullshit" och till Dagens Industri säger han att tycker det är "fjantigt" att någonting från 2009 väcker intresse.

Kuylenstierna skriver också i ett sms till Aftonbladet att det ovan nämnda samtalet aldrig ledde någonstans då advokater som han ska ha rådfrågat upplyste om att ”Affären skulle vara olaglig enligt svensk lag”.

LÄS MER: Fastators aktie faller efter uppgifterna

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.


Dela med dig