Aktiespararna

Fastighetsbolagen står starka

Av Redaktionen
9 november 20205 min lästid

Restriktionerna som kom vid covid-19:s ­utbrott i mars och april är för alla känt. Restauranger och fysiska butiker fick tydliga restriktioner om att en större mängd personer inte var tillåtna i lokalerna och avstånd var tvunget att hållas. Resultatet blev att flertalet restauranger fick stänga och butikerna dra ner på sina öppettider. Många arbetsplatser och kontor tvingades stänga igen och att arbeta hemifrån blev plötsligt en realitet för många.

Det nya sättet att arbeta ifrån hemmet har väckt frågor om kontorets betydelse har börjat spela ut sin roll. För fastighetsbolag med stor exponering mot kommersiella fastigheter likt butiker och kontor är den stora frågan såklart om detta kommer påverka dem i längden?

Fastighetsbolaget Balder som äger ­bostäder och kommersiella lokaler i Norden, Tyskland och Storbritannien har inte märkt någon större skillnad. Uthyrningsgraden är i stort sett oförändrad september 2019 mot september 2020. Balders vd Erik Selin säger i en kommentar till Aktiespararen att verksamheten har rent praktiskt löpt på bra men naturligtvis påverkats likt alla andra företag i landet. För de kunder som haft det tufft under året har Balder försökt hitta individuellt anpassade lösningar.

– Framtiden är alltid osäker men ljus och fylld med möjligheter, kommenterar Erik slutligen.

Samhällsbyggnadsbolaget (SBB)
ser inte heller några större hack i uthyrningen av fastigheter. Bolagets vd Ilija Batljan menar att deras inriktning mot samhällsfastigheter likt äldreboende, rättsväsende och skolor men även hyresrätter står starkt. I juni 2020 var uthyrningsgraden 94 procent jämfört med 95,4 procent för samma period året innan men det beror enligt bolaget på att de satsat mer på fastighetsutveckling.

– Tack vare våra lågrisktillgångar och vår starka finansiella ställning har vi fortsatt att investera och lägga fokus på att den sociala infrastrukturen fungerar väl. För de hyresgäster som behövt har vi beviljat anstånd och hyresrabatter, men det har rört sig om ett mycket litet antal. I det andra kvartalet fick vi in 99,8 procent av hyrorna. Det visar på styrkan i vår nisch, säger Ilija Batljan.

Har ni behövt ändra er affärsmodell med tanke på publika restriktioner och att allt fler arbetar hemifrån?

– Nej. Samhällsfastigheter och bostäder har påverkats minst av krisen. Vi är ödmjuka inför pandemins effekter, men vårt fokus är att vara en pålitlig och långsiktig samhällsaktör i alla typer av situationer och konjunkturer.

Utdelningsstarka Castellum lanserade i mitten av september den nya ­visionen “Jobba var du vill, när du vill”, vilket erbjuder bolagets medarbetare stor valmöjlighet att arbeta hemifrån eller på kontoret även efter att pandemin lagt sig.

– Hela arbetslivet står inför en enorm omdaning, som vi tror oss möta bäst genom att praktisera förändring på oss själva. Frågor om distansarbete, flexibilitet och balans mellan jobb och fritid har vi haft på agendan ganska länge. När pandemin bröt ut införde vi distansarbete som standard för de flesta medarbetare och nu öppnar vi alltså upp för en fortsatt övergång till ett mer flexibelt arbetsliv, berättar hr-direktör Helena Dino i ett pressmeddelande.

Willy Wredenmark, chefredaktör för affärsmagasinet Fastighetsvärlden, menar att pandemins effekter så här långt träffat fastighetsbolagens lönsamhet i ganska liten utsträckning.

– Undantaget är naturligtvis hotellfastigheter och fastigheter med stor andel butiker och restauranger riktade direkt mot konsument (inte företagsbutiker). Där är ju lokalen en direkt förutsättning för själva rörelsens intjäning och möjlighet att betala hyra. Där har man också sett att fastighetsbolag träffat överenskommelser om tillfälligt sänkt hyra eller liknande. Mest synligt har det varit i storstäderna och främst Stockholm. Hur snabbt, och i vilken utsträckning, det normaliseras är det som kommer att påverka fastigheternas intjäning samt värde på sikt, kommenterar Fastighetsvärldens chefredaktör Willy Wredenmark.

Han berättar vidare att många börjat dra stora växlar kring distans-­arbete och att det ska ge lägre ­efterfrågan på kontor.

– I det korta perspektivet innebär det nästan inget för intjäningen på fastigheterna. Men visst har det uppstått en ovisshet om både kommande vakanser och hyresnivåer. Det dröjer dock innan sådana faktorer på allvar påverkar en hyresportfölj. På kort sikt är det främst hyresförluster vid konkurser bland hyresgäster som har tydlig inverkan och någon sådan våg är svår att se.

Skribent: Carl Törner

Dela med dig