Aktiespararna

Fastighetsbolaget drar in 810 miljoner i riktad nyemission

24 mars 20231 min lästid
Fastighetsbolaget Cibus har genomfört sin riktade nyemission vilket innebär att det tillförs cirka 810 miljoner kronor före transaktionsrelaterade kostnader. Det framgår av ett pressmeddelande.

Emissionen omfattade 8,8 miljoner nya aktier vilka tecknades för 92 kronor styck. Teckningskursen blev fastställd genom ett accelererat bookbuilding-förfarande och motsvarar en rabatt på cirka 10,3 procent jämfört med senaste stängningskursen på torsdagen.

Tecknare i emissionen var svenska och internationella institutionella investerare, däribland AP-fonderna 3 och 4, samt Carnegie Fonder, Columbia Threadneedle och Clearance Capital.

Utspädningen från emissionen är cirka 15,4 procent på det totala antalet aktier i Cibus.

Syftet med emissionen har varit att Cibus ska kunna återköpa hela eller delar av sitt obligationslån som förfaller i september, minska nettoskuldsättningen samt kunna fortsätta investera i ESG-projekt i befintliga fastigheter.

Cibus, som ger ut månadsutdelningar, har fått försvara sig om varför man inte bara hade slopat utdelningen och istället lagt de pengar på att betala av skulderna än att behöva göra en emission till drygt 10 procents rabatt.

”Som månadsutdelare delar vi inte ut kapital som vi ackumulerat utan istället delar vi ut framtida kassaflöden. Detta eftersom vi har så stabila hyresintäkter. Även om vi hade slopat utdelningen helt skulle vi inte ha kunnat spara ihop summan för att betala av våra obligationer i tid”, säger vd Patrick Gylling till Dagens Industri.

Dela med dig