Aktiespararna

Fastighetsbolagets luriga växtvärk: ”Hinner inte med”

Av David Flatbacke-Karlsson
9 juli 20187 min lästid

I Västra Hamnen, en stadsdel i Malmö, har Wihlborgs Fastigheter intressanta saker på gång.

Wihlborgs går på högvarv och ser en fortsatt stor efterfrågan.
Fastighetsbolaget oroas varken av stigande räntor eller en konjunktur som bromsar in.
– Det handlar bara om vi hur ska fortsätta vår expansion, säger vd Ulrika Hallengren.

Wihlborgs Fastigheter kan se tillbaka på en lyckad första halva av 2018.

Vd Ulrika Hallengren räknar med nya framgångar – trots att flera faktorer i omvärlden kan ställa till det.

– Vi kan behöva anpassa oss en aning, men vi vet vad vi ska göra, säger hon till Aktiespararen.

Wihlborgs Fastigheters andra kvartal innehöll starka siffror. Såväl hyresintäkter, driftnetto som förvaltningsresultat ökade alla med omkring 20 procent jämfört med samma period 2017.

– Jag är väldigt nöjd med vårt första halvår. Utvecklingen i inte minst förvaltningsresultatet och driftnettot ger en tydlig signal av att det går väldigt bra för oss, säger vd Ulrika Hallengren.

Öresundsbaserade Wihlborgs, som är inriktat på kommersiella fastigheter, gläds över utvecklingen i regionen.

– Det går att se att uthyrningsgraden ökar och att antalet vakanser är väldigt få. Vår marknad är beroende av tillväxten på arbetsmarknaden och den ser bra ut både i Skåne och i Köpenhamn.

Ulrika Hallengren berättar att arbetsmarknadstillväxten uppgår till omkring 2,3 procent i Malmö, Sveriges tredje största stad, och 1,8 procent i Köpenhamn. Wihlborgs är fokuserat på Malmö, Lund och Helsingborg med omnejd utöver den danska huvudstaden.

– Det går att se bra tecken i alla städerna. I Helsingborg är vakanserna låga medan det har varit lite mer utmanande i Köpenhamn. Det går däremot att se viss prisstegring och en stor potential.

Omställning av hyresgäster

Marknaden i kända universitetsstaden Lund har präglats av att stora pjäser som Astra Zeneca och Tetra Pak flyttat eller minskat sina personalstyrkor på platsen samtidigt som nya innovationsbolag, bland annat sådana av läkemedelskaraktär, flyttat in i inte minst Medicon Village. Flera bolag med koppling till bilindustrin har också etablerat sig i Lund. Så som Volvo Cars, Continental och Bosch.

– Det har så klart varit en omställning. Men vår region drivs av tillväxt. Det är härligt att se hur de här nya bolagen flyttar in, gör sig hemmastadda och sedan önskar större ytor, understryker Ulrika Hallengren.

Det är dock i Malmö som det går som bäst för Wihlborgs. Ulrika Hallengren nämner inte minst avtalet med Malmö universitet. En nystartad polisutbildning, som drar igång i januari 2019, ska flytta in i lokaler på 9 000 kvadratmeter i huset i Kranen 2 i stadsdelen ”Dockan” (Västra Hamnen).

– Det känns fantastiskt att utbildningen kommer att hålla till i Dockan. Vi bidrar till samhällsutvecklingen och fortsätter att öka Dockans och Malmös attraktion.

Hon är även noga med att framhålla att Wihlborgs har flera andra projekt på gång i både ”Dockan”, Kockums Varvs gamla industriområde, och runt om i Malmö. Avtalet med Exakta, som hyr in sig på 15 000 m2 i Östra Hamnen, är ett exempel. Två pågående nybyggnadsprojekt i Hyllie, en snabbväxande stadsdel i västra Malmö som innehåller omtalde Malmö arena, är ett annat.

– Vi har snarare problem att hitta all yta som våra kunder önskar att ha. Vi hinner inte riktigt med alla förfrågningar. I centrala Malmö har vi nästan inga lediga kontorsytor just nu.

Wihlborgs vd Ulrika Hallengren anser att fastighetsbolaget har en bra position inför framtida utmaningar.

Oroar sig inte i onödan

Minusräntan, på –0,50 procent, väntas bestå ett tag till i Sverige. Mot slutet av 2018 kommer reporäntan dock sakta men säkert att börja höjas, enligt bedömare. Ulrika Hallengren betonar att Wihlborgs är väl förberett inför en eventuell förändring.

– Vi har ett antal ränteswappar (en form av försäkring) sedan tidigare och är inte särskilt känsliga. Det ska till att räntorna höjs rejält för att vi ska påverkas negativt, säger hon.

Hon stressar heller inte upp sig av en konjunktur som sägs bromsa in framöver.

– Klart att konjunkturen går i cykler. Vi kanske kommer att behöva anpassa oss en aning, men vi vet vad vi ska göra. Vår marknad är betydligt stabilare än den i Stockholm som är mycket mer volatil. Det handlar bara om hur vi ska fortsätta vår expansion på bästa sätt.

Märker ni, trots att er inriktning inte är beroende av nyproduktion av bostäder, av en tilltagande oro på bostadsmarknaden?

– Folk hör förstås av sig och frågar, men här i Malmö är det ingen större grej. Vi har inte den extrema fallhöjden som kanske finns i Stockholm, säger Ulrika Hallengren.

Bra inledning på posten

Ulrika Hallengren tillträdde som vd för Wihlborgs 1 maj 2018. Anders Jarl flyttades upp för att bli ordförande och då fick projekt- och utvecklingschefen ta uppdraget som koncernchef.

– Det känns väldigt bra. Jag är väldigt stolt över att få vara en del av Wihlborgs och få vara med och driva bolaget.

Har du någon hälsning till era aktieägare?

– Titta på vår historia och se vad vi har gjort. Vår affär är väldigt bra långsiktigt och med både styrka och snabbhet har vi alla förutsättningar att lyckas och växa oss ännu större, säger Ulrika Hallengren.

Wihlborgs aktie har backat omkring 1,5 procent vid 15-tiden på måndagen. Sett över det senaste året är kursen dock upp cirka 15 procent. Tidigare under 2018 genomförde bolaget en så kallad split av sin aktie.

FAKTA

Wihlborgs andra kvartal 2018

Fastighetsbolaget Wihlborgs redovisar hyresintäkter på 662 miljoner kronor (557) i det andra kvartalet 2018.

Driftsöverskottet uppgick till 497 miljoner kronor (422) medan förvaltningsresultatet blev 354 miljoner kronor (290).

Wihlborgs värdeförändringar, för fastigheter och derivat, summerade till 238 miljoner kronor (484).

Efter skatt blev resultatet 620 miljoner kronor, motsvarande 4:03 kronor per aktie (3:92).

Källa: Nyhetsbyrån Direkt.

Det här är Wihlborgs

Wihlborgs Fastigheter är fokuserat på kommersiella fastigheter i Öresundsregionen. Fastighetsbeståndet finns i Malmö, Helsingborg, Lund och Köpenhamn med omnejd.

Fastigheternas bokförda värde uppgår till 39,9 miljarder kronor och har ett årligt hyresvärde om 2,9 miljarder kronor.

Wihlborgs aktie är noterad på Stockholmsbörsens storbolagslista, Large Cap.


Dela med dig