Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-11

Favoritaktierna i riksdagen: Investmentbolag

wysiwyg_image

Riksdagsledamöterna är inte de mest aktieintresserade.
Men personerna som investerar sina pengar i värdepapper är förtjusta i investmentbolag och verkstadsjättar, visar Dagens Industris genomgång.

Av de 349 ledamöter som sitter i den svenska riksdagen är det endast drygt 10 procent som har investerat mer än 91 000 kronor i en enskild aktie.

Översiktligt är dock de vanligaste aktierna i politikernas portföljer Investor, Kinnevik, Volvo och Atlas Copco med nio, sju, sju och sex ägare var. Även utländska bolag som amerikanska jätten Apple uppskattas.

LÄS MER: Måndagens alla nya aktierekar

Han är börshajen

Bland partierna i riksdagen har vi Moderaterna i topp sett till innehav. Riksdagsledamoten Johan Forsell (M) har det största innehavet med en portfölj värd minst 3,3 miljoner kronor. I portföljen hittar vi bland annat aktier inom finanssektorn, telekomsektorn och techsektorn.

LÄS MER: Börsveckan: Här finns uppsidan

– Jag har varit intresserad av aktiesparande sedan jag var väldigt ung. Jag investerar framför allt i svenska aktier och strävar efter riksspridning i många olika branscher och företag” säger han till Dagens Industri.

Bland Sverigedemokraternas och Socialdemokraternas riksdagsledamöter finns det också ett större aktiesparande. Swedish Match, SEB och Kinnevik är några av riksledamöternas ägda bolag.

LÄS VIDARE: "Ett köp för riskvilliga"

Kristdemokraternas ekonomiske talespersonen Jakob Forssmed är en av riksdagsledamöterna som har gjort mer nischade investeringar. Ett exempel är hjälmbolaget Hövding.

– Det var ett köp med lite entusiasm snarare än kanske enbart en investering, säger han till DI.

LÄS MER: Portföljen osm utklassar börsen

Författare Emil Kahi

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.